Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Onlineværktøjer giver bedre blodsukkerkontrol

Diabetespatienter kontrollerer deres blodsukker bedre, hvis de bruger onlineværktøjer eller mobilapps - både med hensyn til blodsukkermålinger og til medicin adhærens.

Det viser i hvert fald en undersøgelse fra Kaiser Permanente, der både har en patientportal og en app, hvor diabetespatienter kan holde styr på medicin og blodsukker.

Undersøgelsen involverede mere end 111.000 patienter og var unik i vurderingen af ​​forholdet mellem brugen af ​​onlineværktøjer og lægemiddeladhærens og blodsukkerniveauet.

"Dette er et eksempel på, hvordan sundhedsvæsenet ved at tilbyde patienter adgang til deres egen information og evnen til at styre deres helbred online kan forbedre deres helbred," siger dr. Mary Reed, der arbejder i Kaiser Permanente Forskningsafdeling og er seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i JAMA Network Open.

"At tilbyde dette på en mobilvenlig måde kan give endnu flere patienter muligheden for at involvere sig mere i deres helbred. Det giver bogstaveligt talt adgang til disse værktøjer uanset hvor de går," siger Reed.

Undersøgelsen er baseret på medlemmer med diabetes, der fik oral diabetesmedicin, men ikke insulin. Forskerne sammenlignede patienternes portalbrug fra 2015 til 2017. Onlineværktøjer til rådighed for Kaiser Permanente-medlemmer inkluderer receptpligtig behandling, visning af testresultater, sikre mails med læger for at lave aftaler og adgang til generel sundhedsinformation.

I løbet af den 33-måneders undersøgelsesperiode steg andelen af ​​patienter, der brugte portalen fra både en computer og en mobilenhed, fra 34 procent til 62 procent. Den største forbedring i helbredsresultater var blandt patienter med et højere HbA1c-niveau. Hos disse patienter var bevægelse fra ingen portaladgang til både computer- og mobilapp forbundet med en 5,09 procentpoint stigning i medicin adhærens og 0,19 procentpoint lavere HbA1c-niveau.

"Patienter med større klinisk behov var i stand til at drage endnu større fordel af mobil portaladgang, både ved at tage deres medicin oftere og faktisk forbedre blodsukkerniveauet," siger undersøgelsens hovedforfatter Ilana Graetz, der er lektor på Rollins School of Health Policy and Management ved Emory University.

Blandt alle patienter var bevægelse fra ingen portalbrug til anvendelse af begge metoder forbundet med en stigning på 1,67 procentpoint i medicin adhæsion og 0,13 procentpoint lavere HbA1c-niveau.

"Disse beskedne, men klinisk meningsfulde forbedringer i HbA1c, der er forbundet med at få mobil portaladgang, kan resultere i potentiel forebyggelse eller reduktion i komplikationer eller andre uheldige kliniske helbredsbegivenheder," skriver forskerne.

En styrke ved undersøgelsesdesignet var, at patienter fungerede som deres egne kontroller ved at sammenligne adfærd hos enkeltpersoner før og efter adgang til portalen og mobilappen.

I tidligere offentliggjort forskning rapporterede Graetz, at patienter, der kun har adgang til værktøjer på mobile enheder, oftere tilhører racemæssige og etniske minoriteter, bor i kvarterer med lavere socioøkonomisk status eller har lavere medicin adhæsion.

Reed siger, at denne indsigt antyder en mulighed for sundhedsvæsner til at bruge mobile apps til at nå ud til sårbare patienter, der muligvis har svært ved at engagere sig i sundhedsvæsenet.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter