Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Coronaepidemi bekymrer især personer med type 1-diabetes

Særligt kvinder med type 1-diabetes er bekymrede over risici forbundet med COVID-19 og diabetes, viser dansk forskning.

Den information kan muligvis bruges i konsultationerne med patienterne og til at sikre, at de har tilstrækkelig med information, siger forskerne bag.

Resultatet bygger på tidlige data fra et samarbejde mellem Københavns Universitet og Steno Diabetes Center Copenhagen. Der deltager over 1350 personer med både type 1- og type 2-diabetes.

  • 56 procent svarer, at de er bekymrede for at blive alvorligt syge af COVID-19 på grund af diabetes.
  • En tredjedel bekymrer sig over at blive karakteriseret som en del af en risikogruppe. 
  • Tilsvarende bekymrer cirka en tredjedel af de adspurgte sig for, om de kan håndtere deres diabetes, hvis de bliver syge med COVID-19.
  • Bekymringerne er særligt udbredte blandt kvinder, personer med type 1-diabetes, personer med følgesygdomme til diabetes og personer, som føler sig alene eller isoleret.

Manglede gode informationer

Undersøgelsen bygger på 20 interviews med personer med type 1- eller type 2-diabetes, og blev udført i perioden fra den 2. til den 15. april 2020.

Der er meget markante forskelle på de to grupper, fortæller seniorforsker Dan Grabowski fra SDCC, der står for den kvalitative del af studiet.

”Personer med type 1-diabetes følte sig overset og manglede konkrete råd og vejledninger. De var meget bekymrede og savnede nuancer i de risikogrupper, der blev meldt ud. Modsat var personer med type 2-diabetes mindre interesserede i den information, der var kommet ud. De var nærmere irriteret over at blive stemplet som en risikogruppe og så ikke nogen sammenhæng,” siger han i en artikel på SDCC’s hjemmeside.

Folk er særligt opmærksomme på behandlingen

Der var også positive tendenser at spore i undersøgelsen: 

”Tidligere studier har vist, at har man et højt niveau af bekymringer relateret til diabetes, kan man også have sværere ved at varetage sin diabetes i hverdagen. Her ser vi det modsatte. Vi ser, at dem, som har mange bekymringer, også er mere opmærksomme på at tage deres medicin og dyrke mere motion,” siger Lene Eide Joensen, seniorforsker og teamleder hos SDCC.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter