Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Covid-19 øger risikoen for type 2-diabetes

Covid-19 kan muligvis udløse ​​diabetes hos raske mennesker og forårsage alvorlige komplikationer hos diabetespatienter, mener en international gruppe af diabeteseksperter på baggrund af kliniske observationer.

I et brev offentliggjort i New England Journal of Medicine og underskrevet af en international gruppe af 17 førende diabeteseksperter involveret i det internationale forskningsinitiativ CoviDiab Registry-projektet, annoncerer de oprettelsen af ​​et globalt register over nye tilfælde af diabetes hos patienter med Covid-19.

Målet er at forstå omfanget og karakteristikaene for manifestationerne af diabetes hos patienter med Covid-19 og de bedste strategier til behandling og overvågning af berørte patienter under og efter pandemien.

Indtil videre viser kliniske observationer et tovejs forhold mellem Covid-19 og diabetes. På den ene side er diabetes forbundet med øget risiko for Covid-19 sværhedsgrad og dødelighed. Mellem 20 og 30% af patienterne, der er døde med Covid-19, rapporteres at have haft diabetes. På den anden side er der observeret nybegyndt diabetes og atypiske metaboliske komplikationer af allerede eksisterende diabetes, inklusive livstruende, hos personer med Covid-19.

Det er stadig uklart, hvordan SARS-Cov-2, den virus, der forårsager Covid-19, påvirker diabetes. Tidligere forskning har vist, at ACE-2, proteinet, der binder til SARS-Cov-2, som tillader virusset at komme ind i humane celler, ikke kun er lokaliseret i lungerne, men også i organer og væv, der er involveret i glukosemetabolisme, såsom bugspytkirtlen, tyndtarmen, fedtvævet, leveren og nyrerne.

Forskere antager, at virusset kan forårsage flere og komplekse dysfunktioner af glukosemetabolisme ved at komme ind i disse væv. Det har også været kendt i mange år, at virusinfektioner kan medføre type 1-diabetes.

"Diabetes er en af ​​de mest udbredte kroniske sygdomme, og vi er nu klar over konsekvenserne af det uundgåelige sammenstød mellem to pandemier," siger Francesco Rubino, professor i metabolisk kirurgi ved King's College i London og delt chefforsker af CoviDiab-registret-projektet.

"Grundet den korte periode med menneskelig kontakt med denne nye coronavirus, er den nøjagtige mekanisme, hvormed virusset påvirker glukosemetabolismen, stadig uklar, og vi ved ikke, om den akutte manifestation af diabetes hos disse patienter repræsenterer klassisk type 1, type 2 eller muligvis en ny form for diabetes," siger han.

Paul Zimmet, professor i diabetes ved Monash University i Melbourne, ærespræsident for International Diabetes Federation og også chefforsker på CoviDiab-registret-projektet siger:

"Vi kender endnu ikke omfanget af den nye start på diabetes ved Covid-19 og om den vil vedvare eller blive mindre efter infektionen, og om den øger risikoen for fremtidig diabetes eller ej. Ved at etablere dette globale register opfordrer vi det internationale medicinske samfund til hurtigt at dele relevante kliniske observationer, der kan hjælpe svar på disse spørgsmål."

Berigtigelse

Medicinsk Tidsskrift bragte i april en artikel om, at DSAM satte faktaark om hjemmefødsler på pause. Artiklen indeholdt ukorrekte oplysninger om baggrunden for beslutningen. Det er således ikke korrekt, at Sundhedsstyrelsen i sit høringssvar til DSAM i december 2018 kaldte oplysningerne i udkastet ”forkerte og i direkte modstrid” med deres eget daværende og stadig ikke færdigreviderede udkast til retningslinjer. Medicinsk Tidsskrift beklager.

Peter Rossing efter ADA: Type 2-retningslinjer skal revideres igen

ADA: Nye lægemidler og ny evidens ændrer diabeteslandskabet hastigt, og det er allerede tid til igen at tage retningslinjerne for behandling af type 2-diabetes op til revision, vurderer professor Peter Rossing, der har været med til at lave de internationale og danske guidelines på området.

Ny ADA-EASD-konsensus rapport for type 1-diabetes på trapperne

ADA: Et uddrag af en konsensus rapport fra den amerikanske og europæiske diabetesassociation ADA og EASD blev fremlagt under ADA 2021 med bidrag fra dansk professor. Forfatterne bag efterlyser feedback fra deltagere på sessionen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo