Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Telomerlængde kan forudsige risiko for hjertekar-sygdom

Forkortede telomerer kan være en nyttig biomarkør, som kan afsløre en højere risiko til udvikling af hjerte-kar-sygdom hos patienter med type 2-diabetes.

Det antyder en stor kohortundersøgelse, hvor forskere fra Det kinesiske universitet i Hong Kong (CU Medicine) i samarbejde med forskere fra University of Sydney, Australien, har vurderet biomarkøren hos over 5.300 type 2-diabetespatienter i løbet af en 13-årig opfølgningsperiode.

Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Care.

Patienter med hjerte-kar-sygdom ved basislinjen eller under opfølgningen havde kortere haleender af DNA-strenge, udtrykt som relativ Leukocyt Telomere Length (rLTL), end dem, der aldrig havde hjerte-kar-sygdom. For hvert relative enhedsfald i rLTL steg risikoen for hjerte-kar-sygdom med 25 procent.

Patienter med diabetes har to til fire gange højere risiko for hjerte-kar-sygdom end patienter uden diabetes. Forhøjet blodsukker, blodtryk og blodlipidniveauer samt fedme, rygning og nedsat nyrefunktion er vigtige risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme hos diabetespatienter.

DNA-strenge indeholder de individuelle genetiske koder, der bestemmer vores unikke træk og disponering for forskellige helbredstilstande. Telomerer er haleenden af ​​DNA-strenge, der indeholder en gentagelsessekvens, der forkortes med hver celledeling. Tab af disse gentagne sekvenser er forbundet med forkortelse af telomerlængden, hvilket indikerer cellulær aldring.

Diabetes er forbundet med et unormalt indre miljø, som øger risikoen for cellulær aldring og hjerte-kar-sygdom. Evalueringen af de forkortede DNA-telomerlængders rolle som forudsiger af risikoen for fremtidig hjerte-kar-sygdom hos patienter med diabetes er baseret på data fra 5.349 patienter med type 2-diabetes fra Hong Kong Diabetes Register, der blev oprettet i 1995.

Forskerne målte rLTL i DNA ekstraheret fra hvide blodlegemer (leukocytter) ved baseline og analyserede deres forbindelser med forekomsten af ​​kliniske hændelser i juni 2017. Ved baseline havde 808 patienter en tidligere historie med hjerte-kar-sygdom og i løbet af 13 års follow-up udviklede 1.140 hjerte-kar-sygdomme. Sammenlignet med dem, der aldrig havde hjerte-kar-sygdom, havde de berørte patienter kortere rLTL ved baseline efter justering for andre risikofaktorer. For hver enhedsfald i rLTL blev risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme øget med 25 procent. Undersøgelsesresultater er som følger: