Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Diabetespatienter er særligt udsatte for covid-19

EASD: Patienter med diabetes har to-tre gange højere risiko for at dø af covid-19 end personer, der ikke lider af diabetes. Det viser data fra et engelsk registerstudie. Høje blodglukoseniveauer er tilsyneladende associeret med et mere alvorligt sygdomsforløb.

Det viser resultater, der er præsenteret på en session om diabetes og covid-19 onsdag på EASD af Juliana Chan, professor ved Department of Medicine & Therapeutics og leder af Division of Clinical Pharmacology på Chinese University i Hongkong. 

Aktuelt er 26,6 millioner mennesker på verdensplan påvirket af covid-19, og 875.000 mennesker er døde af sygdommen indtil videre. Diabetes er blandt én af de største risikofaktorer for covid-19. Et stort engelsk registerstudie, der har inkluderet mere end 60 millioner mennesker tilknyttet det primære sundhedsvæsen, har undersøgt sammenhængen mellem diabetes og covid-19.

Blandt de inkluderede patienter i studiet havde 0,4 procent type 1-diabetes og 4,6 procent havde type 2-diabetes. I studieperioden døde mere end 24.000 mennesker som følge af covid-19. Knap en tredjedel (30 procent) af disse dødsfald blev registreret i gruppen af diabetespatienter. Risikoen for død var 2,86 gange højere blandt patienter med type 1-diabetes, og 1,80 gange højere blandt patienter med type 2-diabetes sammenlignet med risikoen for personer, der ikke havde diabetes. Data er korrigeret for risikofaktorer såsom social status, etnicitet og andre kroniske sygdomme.

Højt blodsukker medfører øget dødsrisiko

Jævnfør PubMed har har mere end 1.800 publikationer beskæftiget sig med covid-19 og diabetes globalt. Mange af disse publikationer indikerer, at der er en sammenhæng mellem høje blodglukoseniveauer og et alvorligt covid-19-forløb. Patienter med et dårligt reguleret blodsukker har således dårligere udfald af et respirator-forløb, de responderer mindre godt på intensiv behandling, og de har større risiko for at dø.

På sessionen om diabetes og covid-19 blev det beskrevet, at akut stress – såsom covid-19 – kunne resultere i inflammation, dårlig blodcirkulation og immunpåvirkning, hvilket tilsammen kan destabilisere blodsukkerkontrollen. Det blev ydermere fremhævet, at covid-19 tilsyneladende kan påvirke de insulinproducerende betaceller i bugspytkirtlen