Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
"Jeg vil gerne belyse, hvordan diabetes tidligt påvirker hjertet, inden det giver symptomatisk hjertesygdom,” forklarer Mats Højbjerg Lassen.

Scanninger skal afsløre tidlige tegn på hjertesygdom hos patienter med type 2-diabetes

Et nyt studie skal med avanceret billeddiagnostik finde tidlige tegn på hjertesygdom hos patienter med type 2-diabetes. Håbet er, at det kan gøre det muligt, tidligt i forløbet at identificere patienter i højrisiko.

Af flere store kohorte-studier fremgår det tydeligt, at patienter med type 2-diabetes sammenlignet med baggrundsbefolkningen har markant større risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Helt op mod 40 procent har øget risiko for at udvikle hjertesvigt. Men endnu er de tidlige påvirkninger af hjertets funktion ikke fuldstændig belyst. Derfor er et af målene med læge på Afdeling for Hjertesygdomme ved Herlev og Gentofte Hospital, Mats Højbjerg Lassens ph.d.-studie, netop at finde frem til tidlige markører for udvikling af hjertesvigt hos patienter med type 2-diabetes.

”I min forskning anvender jeg avanceret billeddiagnostik, som rubidium-PET/CT og ultralydsscanning af hjertet, til at finde tidlige tegn på hjertesygdom hos patienterne med type 2-diabetes uden kendt hjertesygdom. Jeg vil gerne belyse, hvordan diabetes tidligt påvirker hjertet, inden det giver symptomatisk hjertesygdom,” forklarer Mats Højbjerg Lassen og tilføjer, at hvis man bliver i stand til at diagnosticere tidlig hjertepåvirkning i patienter med diabetes, før patienterne får symptomer, kan man hurtigere skride ind med behandling og forhåbentlig vende den patologiske udvikling i hjertet.

Studiet skal også afklare, om man potentielt kan bruge ultralydsscanning af hjertet, som er en billig, tilgængelig og ikke-invasiv undersøgelse, til at identificere høj-risiko patienter, hvis man ved hvad man skal kigge efter. Og det er netop et af studiets formål at finde og isolere de tydeligste risikomarkører for hjertekarsygdom, for at hjælpe klinikere med at finde de patienter, der er i høj risiko.

Mats Højbjerg Lassen deltager som første led i sin forskning i øjeblikket i DIA-HEART-studiet under Steno Diabetes Center Copenhagens ledelse, hvor man undersøger 900 type 2-diabetes patienter uden kendt hjertesygdom for tidlige tegn på hjertepåvirkning. Metoden er ultralydsscanning af hjertet og hjerte rubidum PET/CT-scanning, som udføres af nuklear-medicinere. På den måde bliver både hjertets struktur og funktion samt blodgennemstrømning belyst, hvilket skal bruges til at finde mulige, tidlige markører. Senere vil Mats Højbjerg Lassen tilbringe et år ved Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, USA for at samarbejde med et af deres hjerteforskningsteams.

”Gruppen i USA har udført store, kliniske trials med patienter med hjertesvigt og med subgrupper af patienter med type 2-diabetes. Forhåbningen er derfor, at vi gennem det samarbejde på sigt også vil komme nærmere et svar på, om nogle subgrupper af patienter med type 2-diabetes er i særlig øget risiko for at udvikle hjertesygdom.”

Hjerteforeningen har bevilliget 1,7 millioner kr. til Mats Højbjerg Lassens forskning.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo