Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

COVID-19 øger risikoen for autoimmune sygdomme

Efter en COVID-19 infektion er risikoen for at få autoimmune sygdomme som type 1-diabetes og inflammatoriske tarmsygdomme markant forhøjet.

Det viser et studie lavet med amerikanske patienter, som er publiceret i tidsskriftet Lancet.

Studiet, der er udført af en gruppe forskere fra Taiwan og USA, baserer sig på et udtræk fra den amerikanske database The TriNetX, som er den største globale database med real world data om COVID-19.

Forskerne har undersøgt amerikanere, der testede positiv for COVID-19 med en PCR-test i perioden 1. januar 2020 til 31. december 2021, og sammenlignet dem med en kontrolgruppe, der testede negativ. Ingen af grupperne havde fået COVID-19 vacciner, og de blev fulgt i seks måneder efter den første PCR-test. Cases og kontroller blev matchet på køn, alder, etnicitet, socioøkonomisk status, livstilsfaktorer og konkurrerende sygdomme – og derefter undersøgte forskerne, om de i opfølgningsperioden var blevet diagnosticeret med en lang række forskellige autoimmune sygdomme. I alt blev 888.000 cases matchet med et tilsvarende antal kontroller.

Undersøgelsen viser, at gruppen med en positiv PCR-test havde en forhøjet risiko for at få en række autoimmune sygdomme: Leddegigt, Bechterews sygdom, systemisk lupus erythematosus (SLE), dermatopolymyositis, systemisk sklerodermi, Sjögrens syndrom, forskellige bindevævssygdomme, Behcet’s sygdom, polymyalgia rheumatica, vaskulitis, psoriasis, inflammatorisk tarmsygdom, cøliaki og type 1-diabetes.

Desuden havde gruppen, der var blevet smittet med COVID-19, en højere dødelighed. Der blev kun fundet mindre forskelle mellem køn, aldersgrupper og forskellige etniske grupper.

Resultater skal tages med forbehold

Forskerne gør dog opmærksom på, at deres resultater skal tages med en række forbehold: Dels er studiet kun lavet på amerikanere, så resultaterne kan ikke umiddelbart overføres til andre landes befolkningsgrupper. Dels er resultaterne fundet i en meget stor studiepopulation, og den forhøjede risiko for autoimmune sygdomme er i den sammenhæng beskeden. Derfor opfordrer forskerne til, at deres resultater efterprøves i et uafhængigt datasæt. De mener desuden, at der er der brug for yderligere forskning for at afklare, om COVID-19 er en udløsende faktor for autoimmune sygdomme.

Der er tidligere lavet mindre studier, som har vist en sammenhæng mellem COVID-19 og forskellige autoimmune sygdomme. Studiet her er dog det første store befolkningsstudie, som har fundet en sammenhæng.