Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

RoActemra beskytter bedre mod erosioner end methotrexat

RoActemra er mere effektiv end methotrexat til at beskytte mod nedbrydning hos tidlige leddegigtpatienter - i hvert fald i fødderne.

Det antyder en ny undersøgelse fra Utrecht Universitets Medicinske Center i Holland, hvor forskere med radiografi har undersøgt, hvordan de to midler påvirker leddenes erosion. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Rheumatology.

I forsøget deltog 317 nyligt diagnosticerede leddegigt-patienter, der tilfældigt fik enten tocilizumab (RoActemra), methotrexat (MTX) eller en kombination af de to midler. Radiografier blev taget ved forsøgets start og gentaget efter 52 og 104 uger.

Forskerne sammenlignede undervejs ændringer fra forsøgets start i andelen af ​​patienter uden radiografisk progression.

Efter 52 uger var de gennemsnitlige ændringer af erosion og JSN score for alle deltagere 0,59 og 0,18 og efter 104 uger 0,70 og 0,50.

For JSN blev der på begge tidspunkter ikke fundet forskelle i progression mellem de forskellige grupper.

For erosioner var progressionen signifikant lavere i uge 104 i begge tocilizumab-grupper sammenlignet med gruppen, der kun fik methotrexat. Progression af erosioner i fødderne var signifikant mindre efter 104 uger i begge tocilizumab-grupper, men ikke signifikant mindre i for hænderne.

Andelen af patienter uden øgede erosioner var højere i tocilizumab-grupperne både efter uge 52 (tocilizumab plus MTX: 87%; tocilizumab: 81%) og efter uge 104 (tocilizumab plus MTX: 85%; tocilizumab: 77%), sammenlignet med methotrexat-gruppe (hhv. 52=74% og 104=60%).

Forskerne konkluderer derfor, at en tocilizumab-baseret behandling hæmmer udviklingen af ​​erosioner, især i fødderne, hos DMARD-naive tidlige leddegigt-patienter mere end med trinvis MTX-behandling.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter