Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Nye fase III-data lover godt for fremtidens gigtbehandling

EULAR: AbbVie præsenterer gode resultater fra tre fase 3-studier i behandling af leddegigt med upadacitinib på årets europæiske reumatologiske kongres (EULAR 2018).

Behandling med upadacitinib giver forbedringer i fysisk funktion, reduktion i ledsmerter og reduktion i sværhedsgraden og varigheden af formiddagsstivhed hos patienter med reumatoid artritis.

Det viser nyt fase III-studie, som AbbVie præsenterede på kongressen.

”I tre fase III-studier med forskellige patientpopulationer rapporterede patienter behandlet med upadacitinib forbedringer i fysisk funktion, ledsmerter og morgenstivhed.

Disse resultater viser upadacitinibs potentiale til at løse de udfordringer, som patienter med rleddegigt står over for, når de skal udføre dagligdags aktiviteter,” siger Marek Honczarenko, repræsentant fra AbbVie.

Et hovedmål er nået

Ifølge AbbVie selv har den eksperimentelle medicin nået hovedmålet om at standse progressionen af moderat til alvorlig reumatoid artritis i et forsøg på sent stadium.

Upadacitinib, der tilhører den klasse af lægemidler, der er kendt som JAK-hæmmere, er et investigativt oralt middel, der er udviklet af AbbVie til selektivt at hæmme JAK1, der spiller en vigtig rolle i patofysiologien ved immunmedierede sygdomme.

Ifølge Vibeke Strand, adjungeret klinisk professor i reumatologi ved Stanford University, er resultaterne bemærkelsesværdige.

”Forringelsen og svækkelsen af den fysiske funktion forbundet med leddegigt kan påvirke patienternes livskvalitet voldsomt. De patienter, der indgår i SELECT-NEXT og SELECT-BEYOND, var tidligere meget vanskelige at behandle. Det er særligt bemærkelsesværdigt at se, at forbedringer i klinisk effektivitet, der tidligere blev rapporteret fra disse undersøgelser, også blev afspejlet i patientrapporterede udfaldsmål, såsom fysisk funktion, morgenstivhed og smerte,” siger hun.

Positive perspektiver

Upadacitinib er endnu ikke godkendt til behandling af reumatoid artritis af myndighederne, men AbbVie har planer om at søge om godkendelse af upadacitinib til behandling af moderat til alvorlig leddegigt senere i år efter at stoffet har levet op til alle sine mål i sit femte fase III-studie.

Det skal desuden undersøges, om lægemidlet kan anvendes til behandling af blødende tyktarmsbetændelse (colitis ulcerosa), Bechterews Sygdom (ankyloserende spondylitis) og børneeksem (atopisk dermatitis).

Om SELECT studieprogrammet

SELECT programmet er et fase III leddegigt-program, der evaluerer mere end 4.000 patienter med moderat til alvorlig leddegigt i seks undersøgelser. Undersøgelserne omfatter evalueringer af effekt, sikkerhed og tolerance på tværs af flere patienter med leddegigt. Nøgleværdier af evalueret effektivitet omfatter ACR-responser, Disease Activity Score (DAS28-CRP) og hæmning af radiografisk progression