Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Forskere vil afsløre hvordan Covid-19 påvirker mave-tarm-patienter

En international forskergruppe med dansk deltagelse vil belyse, hvordan Covid-19 påvirker mave-tarm-patienters livskvalitet og adgang til behandling.

Coronaviruspandemien og nedlukningen af samfundet har forandret, hvordan vi lever vores liv. For dem, der lever med en mave-tarm-diagnose, kan Covid-19-pandemien også have haft indflydelse på muligheden for at få hjælp og vedligeholde behandlingen. Sådan beskriver forskergruppen, med australske dr. Simon Knowles fra Swinburne University of Technology i spidsen, formålet med undersøgelsen, som udføres i 30 lande, herunder Danmark.

Mere konkret vil forskerne undersøge, hvordan pandemien påvirker symptomer, behandling, stress, frygt, coping og livskvalitet blandt patienter med mave-tarm-sygdomme. Det skal ske ved hjælp af et spørgeskema, som deltagerne svarer på ved undersøgelsens begyndelse samt efter seks og 12 måneder.

”Mave-tarm-sygdomme kan gå hårdt ud over patienternes livskvalitet, og vi ved fra forskningen, at der blandt andet er en øget tendens til angst, stress og depression blandt disse patienter. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvordan pandemien og nedlukningen påvirker patienterne,” forklarer Bobby Lo, der er ph.d.-studerende og læge på Hvidovre Hospital. Han og kollegaen Johan Burisch står for indsamlingen af danske data.

Forskerne er også interesserede i at finde ud af, hvordan pandemien har påvirket patienternes adgang til hjælp og behandling.

”Adgangen til basale fornødenheder som toiletpapir, besøg i dagligvarebutikker samt behandlinger på hospitalerne kan have været begrænset, hvilket kan være gået ud over patienternes helbred. På denne front har Danmark dog ikke været nær så udfordret som andre lande,” siger Bobby Lo.

Ifølge den ph.d.-studerende skal undersøgelsen dels identificere udfordringerne under den nuværende pandemi, dels gøre lægerne i stand til at minimere de negative konsekvenser af en lignende pandemi i fremtiden.

Målet at inkludere 1.000 patienter på tværs af alle 30 lande over sommeren. Deltagerne skal være over 18 år og diagnosticeret med en mave-tarm-sygdom.