Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Danske praktiserende læger udskriver antibiotika på grundlag af CRP

CRP-værdien er central og overgår beslutningsgrundlag som feber og almentilstand, når danske praktiserende læger udskriver antibiotika til patienter med akutte luftvejsinfektioner. Det indikerer en spørgeskemaundersøgelse, som 1.152 danske praktiserende læger har bidraget til.

Forskerne bag studiet, publiceret i Social Science & Medicine, bad lægerne om at forholde sig til seks hypotetiske situationer, hvor seks forskellige faktorer varierer.

Undersøgelsen viste, at følgende faktorer havde den største indflydelse (i prioriteret rækkefølge) ved udskrivning af antibiotika i almen praksis:

C-reaktivt protein (CRP), patientens almentilstand, auskultation og feber. Hvorvidt lægen var bagud tidsmæssigt, og om patienten havde en forventning om at få udskrevet antibiotika, havde ifølge besvarelserne i spørgeskemaerne ingen signifikant betydning for, om lægen udskriver antibiotika.

”Det aktuelle studie underbygger den viden, vi har om anvendelsen af CRP i dansk almen praksis. CRP-testen har igennem de seneste årtier fået en fremtrædende plads i diagnostikken af akutte luftvejsinfektioner i dansk almen praksis. Måske er tiden inde til, at vi ser lidt nærmere på, om testen bliver anvendt lidt for ofte, således at vi fortsat sikrer et rationelt forbrug af både tests og antibiotika,” siger en af forfatterne bag studiet, Malene Plejdrup Hansen, der er lektor ved Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet.

Undersøgelsen har praktiserende læge ph.d. Rikke Vognbjerg Sydenham fra Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet som førsteforfatter.

Behov for viden om rationaler bag udskrivning af antibiotika

Antibiotikaresistens er en trussel mod folkesundheden, skriver forskerne bag studiet, derfor skal vi stræbe efter en rationel brug af antibiotika. Størstedelen af antibiotika bliver ordineret i almen praksis, men vi ved meget lidt om, hvilke faktorer, der får praktiserende læger til at udskrive antibiotika, lyder det i studiets konklusion og perspektivering.

Selvom danskernes forbrug af antibiotika ifølge WHO er lavere end mange andre landes, foregår der stadig et overforbrug i Danmark, der efterlader plads til forbedring, har et andet nyere dansk studie af Laura Trolle Saust fra Københavns Universitet påvist.