Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Tidligere hospitalsdirektør: Praktiserende læger bør have samme journalsystem som hospitalerne

Peder Jest

De praktiserende læger skal have det samme elektroniske journalsystem som på sygehuset. Det vil sikre både forbedrede arbejdsgange og øget indsigt for patienterne, der skal døje med færre indgange til deres data. Sådan lyder budskabet fra Peder Jest, der er tidligere lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital. 

I dag arbejder han som selvstændig konsulent inden for nytænkning af sundhedsvæsenet.

”Jeg har i min tid som hospitalschef holdt mange møder med praktiserende læger, og de føler sig ofte ikke rigtig set og hørt af specialisterne på hospitalerne, der ikke kender eller forstår den praktiserende læges daglige opgaver tilstrækkeligt. Det ville ændre sig, hvis praktiserende læger ikke havde deres egne journalsystemer som små selvstændige virksomheder, men blev koblet på hospitalerne, som dermed også fik et reelt medansvar for den fælles opgave med dokumentation,” siger Peder Jest.  

Han har også borgernes enkle adgang til data for øje: ”Praktiserende læger må indse, at man som borger i det her land ikke har samme indsigter i sundhedsdata hos egen læge som i hospitalssystemet. Det er også for svært for borgeren at skulle skifte mellem forskellige adgange og apps for at finde deres sundhedsdata,” siger han med henvisning til den urskov af sundhedsadgange, der findes i Danmark: Min Sundhed fra Danske Regioner, MinSP på Sjælland, Mit Sygehus-appen i Region Syddanmark og Min Læge fra PLO og Sundhedsministeriet er blot et udvalg. Hvis det stod til Peder Jest, skulle samtlige ovennævnte datacentraler kunne erstattes med blot en enkelt eller højest to apps på borgernes og patienternes smartphones; især for ældre patienter vil en samkøring med kommunale sundhedstilbud være ønskværdigt, men også de unge har brug for enkle tilgange til sundhedssystemerne, hævder den tidligere sundhedschef.

”En app som Min Sundhed henter alt, man som sundhedsinstitution er forpligtet til at indberette. Den udgør en omvej, der samler informationerne. Men den viser ikke, hvad lægen dokumenterer om én, og det er der ingen apps, der gør. Ikke engang ved anmodning om aktindsigt er man sikker på, man kan få den information hos egen læge,” siger Peder Jest. 

Nemmere håndtering af patienter efter hospitalsforløb

Mangfoldigheden af dataindgange gør sig i den grad også gældende i almen praksis, hvor der er seks forskellige lægesystemer fra forskellige udbydere i brug på tværs af landets klinikker og lægehuse. Peder Jest erkender, at en overgang til et fælles journalsystem som Sundhedsplatformen eller EPJ-Syd/MidtEPJ/NordEPJ vil være forbundet med børnesygdomme, og at det finansielle aspekt er stort. Og mange praktiserende læger, der har læst om Sundhedsplatformens hårde opstartsfase i dagspressen, vil næppe være begejstrede over tanken om at skulle i folden hos den amerikanske datagigant EPIC, der driver blandt andet Sundhedsplatformen. Peder Jest mener dog også, at en omlægning vil være forbundet med gevinster for de praktiserende læger.

”I dag får mange praktiserende læger omfattende epikriser tilbage fra hospitalet, der er lange og nærmest ubrugelige, fordi de er så svære at afkode, og budskaberne ikke er tydelige. Med et fælles system kunne man få et notat- eller kommentarfelt, hvor specialisterne kan angive, hvad den praktiserende læge har behov for at vide og forstå omkring det videre forløb med en given patient. Da man implementerede SP i Region Hovedstaden og Region Sjælland, lyttede man ikke tilstrækkeligt til klinikerne, og det gav mange problemer, som selvfølgelig ikke bør gentage sig i denne sammenhæng” siger Peder Jest.

Han fortsætter:

”Det var en stor fejltagelse, at man fra den ene dag til den anden fratog lægerne muligheden for at diktere til en sekretær og overlod dokumenteringsarbejdet til dem selv. Men nu er der diktatmoduler udviklet til begge regionale systemer, som snart er så gode, at de kunne booste arbejdshverdagen også for almen praksis,” siger han. Et fælles system vil også få en positiv afsmitning på forskning og innovativ udvikling af arbejdsbesparende processer – herunder kunstig intelligens – der vil blive lettere muliggjort, når man færdes i det samme system, mener Peder Jest.

Medicinsk Tidsskrift: Praktiserende læger priser ofte deres selvstændighed. De er frie fugle. Vil en samkøring og medførende strømlining ikke være i fare for at erodere den danske praksis-model, der af mange lovprises, også ude i den vide verden?

”Det er bestemt en model, som borgerne også godt kan lide. Jeg ser dog også en vis opløsning i den model. Borgerne er mindre konservative i deres valg af en lang række ydelser end tidligere, også de praktiserende læger indretter sig anderledes med større klinikker og andre organisationsformer. Og hvem finansierer hovedparten af praktiserende lægers indtægt? Det gør det offentlige. Derfor er det rimeligt nok at spørge, hvor borgerne både kan få mest sundhed for deres penge og størst mulig indsigt i deres sundhedsdata,” svarer den tidligere hospitalsdirektør.

Peder Jest er dog ikke fortaler for, at praktiserende læger skal blive offentligt ansatte og underlagt regionerne, da han understreger, at han sagtens kan se det gode i en selvstændighed hos praktiserende læger som garant for ejerskab, ansvar og kvalitetsudvikling. Han er, understreger han, ”ikke ude efter praktiserende læger” og har som geriater og intern mediciner altid set sig selv som en generalist, en slags alment praktiserende læge med virke på hospitalet.

”Vi skal have almen praksis til at benytte systemerne på en måde, hvor de stadig bevarer deres selvstændighed,” siger Peder Jest. Han tilføjer, at mange af spørgsmålene omkring journalsystemer er bundet op på regionerne og Danske Regioner, der skal være katalysatorer for en egentlig forandring.

PLO: Vi har et godt samarbejde på tværs af sektorer

Karin Zimmer er formand for PLO’s Digitaliseringsudvalg og påpeger en række områder, hvor der allerede i høj grad foregår en udveksling mellem primær og sekundær sektor.  

”PLO er enig i, at gode patientforløb og samarbejde om patienterne på tværs af sektorer kræver en god IT-understøttelse hele vejen rundt,” skriver hun i en mail. ”Og selv om alting altid kan blive bedre, har vi i dag et godt og digitalt samarbejde på tværs af primær- og sekundærsektoren – på trods af forskellige it-systemer, og fordi vi ved fælles hjælp laver gode aftaler på tværs af parter og IT-leverandører.”

Karin Zimmer fortsætter:  

”Med hensyn til datadeling er vi i almen praksis begyndt at give patienterne adgang til egne data via Min Læge-appen, og vi har aftalt med regionerne (OK22) at dele de af vores strukturerede data med samarbejdspartnere, som er nødvendige for patientbehandlingen, særligt for de grupper, som bevæger sig på tværs af sundhedsvæsenet. Derudover deler almen praksis de lovpligtige data til brug for kvalitetsudvikling, styring og kontrol, på linje med øvrige sektorer i sundhedsvæsenet,” skriver Karin Zimmer.

Peder Jest anerkender de omtalte tiltag, men oplever samtidig ikke, at PLO adresserer alle de problemer, som han peger på.

”PLO går ikke ind i dialogen omkring borgernes rettigheder til data og indsigt, hvor jeg argumenterer for, at der skal opnås noget enkelthed, overskuelighed og ensretning også for borgerne. I stedet kommer der blot endnu en app, som borgeren skal mestre sideløbende med andre, og det er ikke alle data om mig som patient, jeg vil kunne finde, heller ikke på Min Læge-appen. Den virker for mig lidt som en lappeløsning og en omvej. Jeg så hellere en samlet løsning på, at man ikke skal gennem en hel urskov for at tilgå sundhedsdata, hverken som patient eller som sundhedsfaglig,” siger Peder Jest.

Hvis jeg som patient eller borger fremstår eksempelvis dement, depressiv, alkoholiseret eller psykotisk, og min alment praktiserende læge bemærker dette i min journal, skal jeg så kunne tilgå den slags oplysninger automatisk umiddelbart efter endt konsultation via et par klik på min telefon?

”En patientjournal indeholder ofte meget følsomme informationer ved eksempelvis psykiske lidelser, demens og sociale belastninger. Som mange andre informationer skal disse ikke per automatik indberettes og selvfølgelig ikke automatisk være tilgængelige. Pointen er, at ønsker man indsigt i sine sundhedsdata, uanset hvor de opbevares, skal det være muligt. Det er det ikke i lægesystemerne i de private journalsystemer i dag, heller ikke i speciallægepraksis,” svarer Peder Jest.

Relevante leverandører i Danmark

EG Healthcare

CompuGroup Medical Denmark

DataGruppen MultiMed A/S

Novax 

To af de nævnte firmaer, MultiMed A/S og EG, tilbyder to forskelllige systemer. 

Kilde: MedCom og Primærsektorens Leverandørforum