Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

ESC i hjerternes by - med et globalt udsyn

ESC: Så åbnedes ESC kongressen i Paris. Uden den pomp og pragt, som amerikanerne demonstrerede ved ACC sidste år i Washington. Ingen stående, fælles nationalsang og ingen indledende højstemte taler om, hvad kardiologerne gør for verdenen.

På første dag var en smule fransk kaos allerede i forbindelse med lufthavnstransporten og den dårlige netforbindelse i kongrescentret et populært smalltalk-emne, men det kunne dog ikke spærre for udsynet og perspektivet for alverdens patienter – I hjerternes by, Paris, hvor over 32.000 professionelle hjertespecialister mødes for i fem dage at udveksle den nyeste viden om bedst mulig kardiologisk behandling.

Deltagerantallet er rekord – bortset fra da kongressen i sensommeren 2016 blev afholdt i Rom. Danskerne er på pletten med et deltagerantal på 497, næsten ligeså mange som svenskerne og en hel del flere end nordmændene.

Netop udsynet er på programmet dette år. Den europæiske kongres retter blikket ud af. Det drejer sig om global hjertesundhed. Med tryk på global. ’Number one killer’ står for 30 procent af verdens dødsfald, og tidlig hjertedød er for første gang i 50 år igen for opadgående. Her er det lav- og mellemindkomstlandene, der er ansvarlig for at den globale kurve knækker den gale vej. Og ikke mindst kvindernes rygetrang bærer skylden.

ESC har da også deltagere fra 150 lande, her er ikke kun de rige repræsenteret, Bulgarien, Rumænien og Tyrkiet er skam også talrigt tilstede. De 4.500 godkendte abstracts kommer også fra 110 forskellige lande og er udvalgt blandt 11.000 indsendte. I år kommer flest godkendte fra Japan, mens Rusland for første gang ligger på tredjepladsen i antal abstracts og USA for første gang ligger som nummer fem.

Der vil blive afholdt 500 ekspertsessioner over 400 kardiologiske emner, 200 virksomheder vil udstille. Hele 13 latebreaking- og seks hotlinesessioner vil blive præsenteret.

Udsynet gælder også de behandlingsfaglige grænser, hvor diabetespræparaterne SGLT2-hæmmerne og GLP1'erne indtager deres plads også på en kardiologisk kongres – og måske også som behandling af kardiologiske patienter uden diabetes.

'Måske er diabetespræparaterne noget af det mest spændende indenfor kardiologien lige nu,' som kardiologen Steen Dalby Kristensen bemærkede i et uformelt øjeblik.

Han og andre venter sig bl.a. meget af studiet DAPA-HF, der afslører SGLT2-hæmmernes rene hjertekar effekt.

På det indledende pressemøde blev det globale perspektiv ved dette års ESC understreget flere gange. Men en anden klar tendens er inddragelse af patienters synsvinkler, bl.a. i udarbejdelse af guidelines. Patienterne blev på pressemødet repræsenteret af Inga Drossart og James Ainslie, henholdsvis pacemaker- og bypasspatient, der gav deres perspektiv på et liv med hjertekarsygdom.

Og sigende for, hvordan patienter kan se situationen anderledes end fagfolk, fortalte James Ainslie muntert, at det netop var gået op for ham, at han ifølge ESCs nye guidelines ikke mere lider af ’stabil iskæmisk hjertesygdom’ men nu af ’kronisk coronar syndrom’.

Denne ændring er tilsyneladende sket for at understrege alvoren i sygdommen. Men James Ainslie udtrykte med tør engelsk humor:

”Jeg ville nu hellere være stabil.”