Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

DAPA-CKD-studiet: Forxiga har beskyttende effekt på nyrerne

ESC: SGLT2-hæmmeren Forxiga (dapagliflozin) reducerer risikoen for nyresvigt, død på grund af hjertekar-sygdom og indlæggelser på grund af hjertesvigt - ligesom stoffet i øvrigt reducerer dødeligheden af andre årsager hos patienter med kronisk nyresygdom med eller uden type 2-diabetes.

Resultaterne af fase III i DAPA-CKD-studiet, som blev præsenteret i weekenden på årets virtuelle ESC-kongres, får overlæge og professor i hjertesygdomme ved Aarhus Universitetshospital,   til at konkludere:

DAPA-CKD-studiet understreger SGLT2-hæmmernes potentiale i forhold til behandling af patienter med hjertesvigt, type 2-diabetes og altså også i forhold til patienter med kronisk nyresygdom med eller uden type2-diabetes.” 

Studiets opbygning

DAPA-CKD-studiet undersøgte, hvorvidt behandling med dapagliflozin er bedre end placebo til reduktion af risiko for nyre-relaterede og kardiovaskulære hændelser hos patienter med kronisk nyresygdom (med eller uden type 2-diabetes). Der er tale om patienter, som allerede modtager en standard-dosis af enten en ACE-hæmmer eller en Angiotensin II-receptor-blokker (ARB).

Studiets primære sammensatte endepunkt var forværring af nyrefunktionen defineret som > 50 procent vedvarende fald i estimeret glomerulær filtreringshastighed [eGFR] eller påbegyndt nyresygdom i slutstadiet eller død på grund af nyresygdom eller hjerte-kar-sygdom.

De sekundære endepunkter var i hierarkisk rækkefølge:

1: Et sammensat endepunkt for forværret nyrefunktion (defineret som > 50 procent vedvarende fald i eGFR eller indtræden af ​​nyresygdom i slutstadiet - eller død som følge af nyresvigt.

2: Et sammensat endepunkt af indlæggelse på grund af hjertesvigt eller hjerte-kar-død.

3: Dødelighed af alle årsager.

Forsøget omfattede 4.304 patienter i alderen 18 år og derover fra 386 centre i 21 lande. Alle patienter havde en eGFR ≥25 og ≤75 ml /min/ 1,73 m2; urinalbumin til kreatinin-forhold mellem ≥200 mg / g og ≤ 5000 mg / g; og var på en stabil, maksimalt tolereret dosis af en ACE-hæmmer eller ARB (medmindre det er kontraindiceret) i mindst fire uger. Patienter blev tilfældigt tildelt behandling med dapagliflozin 10 mg. eller placebo én gang dagligt ud over standardbehandling  (en ACE-hæmmer eller ARB). Gennemsnitsalderen for deltagere var 61,8 år, og 66,9 procent var mænd. I alt 2.906 (67,5 procent) patienter havde type 2-diabetes.

Ved en median opfølgning på 2,4 år var der 197 primære endepunkts-hændelser med dapagliflozin og 312 med placebo. Hazard ratio (HR) for det primære endepunkt var 0,61 (95 procent konfidensinterval [CI) 0,51-0,72; p = 0,000000028). Fordelen ved dapagliflozin på det primære endepunkt var konsistent hos patienter med og uden type 2-diabetes.

Dapagliflozins sikkerhed og tolerabilitet var i overensstemmelse med den etablerede profil. I placebogruppen var andelen af ​​patienter, der afbrød behandlingen på grund af en bivirkning eller oplevede en alvorlig bivirkning, henholdsvis 5,7 procent og 33,9 procent. Andelen af ​​patienter med bivirkninger var lignende i dapagliflozin-gruppen (henholdsvis 5,5 procent og 29,5 procent). Diabetisk ketoacidose blev ikke rapporteret i gruppen randomiseret til dapagliflozin og forekom hos to patienter i placebogruppen. Hverken diabetisk ketoacidose eller svær hypoglykæmi blev observeret hos patienter uden type 2-diabetes.

Bemærkelsesværdig beskyttende effekt på nyrerne

Samtidig med præsentationen af DAPA-CKD og EMPEROR-reduced-studiet ved dette års ESC-kongres, er der i The Lancet publiceret en meta-analyse af de to studier EMPEROR-reduced og DAPA-HF-studiet. I analysen har man ’poolet’ resultaterne af de to studier. Meta-analysen, som i alt omfatter 8.474 patienter, understøtter og giver yderligere evidens for SGLT2-hæmmernes positive effekt, pointerer Hans Eiskjær:

”Meta-analysen viser en reduceret overordnet dødelighed på i alt 13 procent og en 14 procents reduceret dødelighed på grund af kardio-vaskulære hændelser. Samtidig taler meta-analysen ind i nærværende studie – DAPA-CDK, fordi den antyder, at SGLT2-hæmmerne også har en beskyttende effekt på nyrerne, hvilket er bemærkelsesværdigt, fordi en stor del af den medicinske behandling, vi i øvrigt anvender ved hjerteinssuficiens, har en potentielt forværrende effekt på nyrefunktionen.”

DAPA-CKD underbygger i øvrigt resultaterne af et studie tidligere publiceret i The New England Journal of Medicine (CREDENCE) af SGLT-2 hæmmeren Invokana (canagliflozin) indvirkning på nyrefunktionen.