Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Nordestgaard: Statiners effekt må ikke underkendes

Danskere underbehandles i massivt omfang med kolesterolsænkende medicin. Derfor invalideres og dør raske danskere af blodpropper, som piller kan forebygge.

Sådan lød det i medierne for nogle dage siden pga. resultater fra et nyt studie, som viste, at otte af 10 danskere i høj eller meget høj risiko for hjertekarsygdomme ikke får den anbefalede medicin. Mere præcist hedder det i studiet, at for hver million borgere over 35 år bliver 190.000 underbehandlet i forhold til de lægevidenskabelige guidelines. Omvendt bliver kun 1.600 per en million danskere overbehandlet.

Studiet er gennemført af professor og overlæge Børge Nordestgaard, Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet sammen med læge Anne Langsted. Deres undersøgelse er netop offentliggjort i det europæiske tidsskrift Atherosclerosis.

Kun få og sjældne bivirkninger

Præsentationen af studiet fik to andre læger – John Brodersen og Karsten Juul – til at advare mod bivirkningerne ved de kolesterolsænkende statiner. Men hertil siger Børge Nordestgaard i dag, at der ham bekendt ’ikke findes anden medicin, hvor bivirkninger er undersøgt bedre end ved kolesterolsænkende medicin’.

”Der findes masser af studier af statiner. Og de viser samstemmende i dobbelt-blindede studier meget få og sjældne bivirkninger. Ingen har hidtil kunnet vise mig medicin, der har færre bivirkninger end statiner,” siger han.

Nordestgaard vil gerne medgå, at muskelsmerter kan forekomme. Men ifølge dobbelt-blindede undersøgelser er det typisk i omfanget en ud af 1000. Og sjældent i en grad, hvor det giver problemer for almindelige mennesker, også selv om denne bivirkning skulle være lidt hyppigere end en ud af 1000. I stedet mener professoren, at det er et langt større problem, at folk stopper med eller aldrig begynder at tage statiner af frygt for bivirkningerne. For det er medvirkende til, at vi ikke får udnyttet det forebyggelsespotentiale, som medicinen rummer. 

”Hvis vi stoppede underbehandlingen og fik mange flere til at tage kolesterolsænkende medicin, ville vi have langt færre blodpropper og spare en masse udgifter i sundhedsvæsnet,” siger han og understreger, at de gavnlige effekter af statiner er så uendelig meget større end bivirkningerne.

Modstand er psykisk betinget

Børge Nordestgaard ærgrer sig lige nu over, at bivirkningerne igen sættes i fokus i medierne. For som han selv har været med til at påvise, er der rigtig meget psykologi i, hvorvidt folk tager en bestemt medicin eller ej. Sidste år gennemførte han sammen med Sune Fallgaard Nielsen en undersøgelse, der viste, at negative statin-relaterede nyheder sænker forbruget af statiner og dermed på sigt vil øge hjertedødeligheden og antallet af blodpropper i hjertet og hjernen.

”Hver gang, der siges og skrives noget negativt om statiner, er der flere mennesker end ellers, der stopper med at tage medicinen. Engelske undersøgelser har vist lignende sammenhænge. Og det er bare rigtig ærgerligt, når 99 procent af alle læger er enige om, at kolesterolsænkende medicin har gode effekter, der langt opvejer de mindre og negative,” siger han.