Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Novo forventer semaglutid til fedmebehandling i 2021

Novo Nordisk er netop nu i gang med at kortlægge, hvordan semaglutid, (glucagon-like peptide) (GLP-1) virker på nogle af de følgesygdomme, som kan opstå i kølvandet på type 2-diabetes. Derudover er Novo Nordisk på trapperne med en tablet, som kan erstatte injektioner.

Lægemidler med GLP-1 indeholder en kunstig version af det naturlige hormon, som opstår i tarmen, når man indtager føde. I øjeblikket tilbydes GLP-1 som en daglig indsprøjtning med liraglutid, som tages i maven eller i låret ligesom insulin.

Novo Nordisk er imidlertid i fuld gang med at udvikle anden generation af GLP-1 behandling med semaglutid, hvor patienten kun får behov for at få en injektion en gang om ugen.

Perspektivet er, at semaglutid lanceres til behandling af diabetes i 2018, som tabletbehandling af diabetes i 2020 og til behandling af overvægt i 2021.

Patienter med type 2-diabetes vil typisk gerne leve som om de ikke har en sygdom, og derfor vil det give bedre livskvalitet for patienten, hvis han eller hun kan nøjes med at få semaglutid en enkelt gang om ugen.

Novo Nordisk arbejder desuden på, at semaglutid kommer i en tabletform, så patienten slet ikke skal stikke sig længere.

Semaglutid er en analog af menneskelig GLP-1, som, fordi den er bundet til albumin, har en rigtig god profil i forhold til, at patienten kan nøjes med en ugentlig dosis. Derudover er den overlegen i forhold til at give patienten en rigtig god og stabil blodsukkerregulering.  

Liraglutid med virkningsstoffet GLP-1 har været tilgængelig siden 2009, og det har været en væsentlig faktor i forhold til at, at langt flere patienter har opnået et blodsukkerniveau på under syv procent.

Noget af det nye, som semaglutid vil være med til at regulere, er imidlertid patienternes vægt. GLP-1 i semaglutid kommer i så små molekyler, at de kan komme ind i hjernen, hvor de kan regulere appetitten hos patienten igennem større koncentrationer af GLP-1 i specifikke områder af appetit-centret i hjernen. Også oral semaglutid har reduceret kropsvægten hos patienter, viser fase II forsøg.

Derudover har man fundet ud af, at semaglutid også har en gavnlig effekt på hjertekarsygdomme, som opstår i kølvandet på diabetes. Hjertekarsygdomme er i øjeblikket skyld i 50 procent eller mere af diabetes-relaterede dødsfald og er dermed den største årsag til dødsfald blandt diabetespatienter. Semaglutid reducerer risikoen for hjerteanfald og hjertekarsygdomme med 26 procent. European Society of Cardiology har i European Heart Journal netop anbefalet GLP-1 RA liraglutid som behandlingsvalg. 

Semaglutid har derudover vist behandlingspotientale for kronisk nyresygdom, alzheimers og nonalkoholisk fedtleversygdom. Ifølge koncerndirektør Mads Krogsgaard Thomsen, Novo Nordisk, er det dog problematikker omkring overvægt og hjertekarsygdomme, som Novo Nordisk prioriterer højest i øjeblikket. 

Mads Krogsgaard Thomsen fortæller derudover, at GLP-1 er lidt mere udbredt og normalt i Danmark end i mange andre lande på grund af nærhedsprincippet til Novo Nordisk. Han fortæller, at barren er sat højt med nogle meget intelligente molekyler, som både kan behandle diabetes, overvægt og hjertekarsygdom, men at han forventer, at prisen på en behandling vil komme til at matche prisen på Victoza. Novo Nordisk forventer, at de launcher semaglutid til behandling af diabetes i 2018, som tabletbehandling af diabetes i 2020 og til behandling af overvægt i 2021.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter