Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Håber biologisk psoriasisbehandling kan reducere hjertekarsygdom

Igangværende forskning indikerer, at effektiv behandling blandt psoriasispatienter kan sænke risikoen for hjertekarsygdomme.

Både national og international forskning viser, at psoriasis er forbundet med forhøjet risiko for hjertekarsygdomme. Og flere studier tyder på, at risikoen for hjertekarsygdomme kan mindskes, når og hvis man behandler psoriasis effektivt.

Psoriasispatienter døjer ikke kun med kløe, røde og betændte områder på huden og forringet livskvalitet. Den inflammatoriske sygdom øger ligeledes risikoen for åreforkalkning og dermed risikoen for hjertekarsygdom, det viser flere studier.

Men spørgsmålet er, om effektiv behandling af hudlidelsen muligvis kan bremse udviklingen af hjertekarsygdomme.

Der er delte meninger om, hvorvidt biologisk behandling af svær psoriasis beskytter mod hjertesygdom. På Aarhus Universitetshospital har man lavet studier, der tyder på, at biologiske lægemidler udover at være effektive i behandlingen af hud-og gigtsygdomme, også har en gavnlig effekt på risikoen for udvikling af hjertesygdomme hos patienter med inflammatoriske sygdomme.

Derudover tyder både danske og amerikanske studier på, at man ved at få kontrol over den betændelse der er i huden, også kan få mindsket risikoen for at få følgesygdomme som f.eks. hjertekarsygdomme. Men studierne siger ikke ret meget om sammenhængen. På Aarhus Universitetshospital er man derfor gået i gang med et observations studie, hvor man har CT-scannet patienterne. Og her kan man se, at der er mere forkalkning i hjertekranspulsårene hos patienter med psoriasis, end hvad man skulle forvente, hvis man tager den generelle baggrundsbefolkning. Man kan også se, at der er mere betændelse i deres fedtvæv, og mere betændelse på aorta ved kontrolscanninger. Det ultimative spørgsmål er således, hvad sker der, når man går ind og behandler, kan man så gøre en forskel?

Lars Iversen, klinisk professor i dermatologi ved Aarhus Universitetshospital, forklarer:

”Vi har i flere studier set på, hvad der sker med betændelsestilstanden, om den mindskes, når vi bruger de lægemidler, der behandler psoriasispatienternes hudmanifestationer. Der findes en række forskellige biologiske lægemidler til behandling af psoriasis. I tidligere men også aktuelle studier har vi undersøgt patienter i behandling med biologiske lægemidler, som er rettet mod interleukin 17, TNF-alfa og interleukin 12 og 23. Vi har scannet patienterne før og efter behandling. I første omgang har formålet været at se, om betændelsestilstanden bliver mindsket, når huden behandles. Vi har derfor ikke kun testet et bestemt lægemiddel. Det primære mål har været at få kontrol over huden for at se, om det påvirker betændelsestilstanden i andre dele af kroppen end huden. Senere vil det naturligvis være interessant at se, om de forskellige lægemidler har forskellig effekt på den generelle betændelsestilstand. Resultaterne fra vores studier har vist en bedring af betændelsestilstanden, men andre studier har vist mindre entydige resultater, så spørgsmålet er stadig uafklaret,” siger han.

”Vi ved heller ikke, om det er den reducerede inflammation i huden der betyder noget, eller om det er det specifikke target, man nu rammer med de lægemidler, man har, der er afgørende. Desuden mangler vi også at se. om f.eks. guselkumab (Tremfya) kan gå ind og ramme, men det er en teoretisk mulighed, at det forholder sig sådan,” siger Lars Iversen klinisk, professor i dermatologi Aarhus Universitetshospital.