Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Steno Sjælland sætter ambitiøse krav om fodsår

Ny viden om behandling og forebyggelse af diabetiske senkomplikationer skal sørge for, at antallet af diabetiske fodsår og amputationer nedbringes samtidig med at kvaliteten i livet sikres.

Der skal tænkes tværfagligt og arbejdes tværsektorielt, hvis antallet af diabetiske fodsår og amputationer skal nedbringes samtidig med, at man sikrer kvaliteten i livet, siger Centerdirektør Steno Diabetes Center Sjælland, Lise Tarnow.

”Der er efterhånden mange med forskellige fagligheder, forankret i forskellige verdener med mange forskellige ideer til og viden om, hvordan man i fremtiden kan gøre det bedre for personer med diabetes og fodsår. Men helt grundlæggende handler det om at få tænkt tankerne sammen, om at bygge videre på og styrke det gode arbejde, der allerede er igangsat på området på de respektive sygehuse, i kommunerne, i almen praksis, her i regionen og i de øvrige regioner. Om at udnytte, udvikle og sprede den viden der er på området, så alle borgere sikres den bedst tænkelige behandling nu og i fremtiden,” siger Centerdirektør Steno Diabetes Center Sjælland Lise Tarnow.

Tanker skal tænkes sammen – Viden skal spredes og rulles ud

Steno Diabetes Center Sjælland har taget sin egen medicin, og står nu klar med konkrete og praktiske beskrivelser af, hvad man skal gøre, hvornår og hvordan.

Ifølge Fagbladet Saar ender 35% af alle diabetikere med fodsår med amputation, og 85% af alle amputationer starter med et fodsår.

”Vores mål er, at antallet af diabetiske fodsår og amputationer skal nedbringes markant alt imens livskvaliteten blandt patienterne forbedres. Og vi er allerede nået langt i vores rejse mod en styrket behandling og forebyggelse af diabetiske senkomplikationer her i region Sjælland. En rejse som har involveret både fagpersoner, patienter og pårørende. En rejse hvor de gode ideer, tanker og informationer takket være en kæmpe indsats fra repræsentanter fra alle diabetes- og sårklinikker i regionen er blevet til konkrete og praktiske beskrivelser af, hvad vi skal gøre, hvornår og hvordan. Og nu skal den ny viden ud og leve helt ude i klinikkerne hos de mange sundhedsfaglige personer, som dagligt møder personer med diabetes med fodsår eller personer som er i risiko for at udvikle et fodsår,” slutter Lise Tarnow

Ud over at have et særligt fokus på forebyggelse, udredning og behandling af diabetiske senkomplikationer som fodsår vil SDCS arbejde med at forbedre den sammenhængende patientindsats, minimere ulighed i sundhed, styrke samarbejde med psykiatrien, styrke forskning og forbedre patientuddannelse og kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle. Et særligt fokusområde for centret vil være ulighed i sundhed i relation til diabetes, følgesygdomme og komobiditet. Her vil centret bl.a. målrette indsatsen mod specifikke målgrupper såsom sårbare familier med børn/unge med diabetes, psykisk syge, svært overvægtige voksne, voksne socialt udsatte, etniske minoriteter samt patienter med diabetes og multisygdom.

Sammen hver for sig. Specialiseret behandling helt tæt på

For at kunne drive udvikling, forskning og spredning af viden inden for centrets indsatser vil hver sygehusenhed få ansvar for at udvikle et særligt fokusområde. Valget af fokusområde tager afsæt i etablerede kompetencer, dvs. hvor de respektive sygehuse allerede har opbygget en profil:

  • Nykøbing Falster Sygehus: Minimere social ulighed i sundhed i relation til diabetes
  • Sjællands Universitetshospital (Køge og Roskilde): Somatisk komorbiditet og følgesygdomme til diabetes
  • Holbæk Sygehus: Samarbejde med primær sektor i relation til diabetes
  • Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse samt psykiatrien: Psykisk sygdom og diabetes