Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Alvorlig psoriasis kan medføre leverfibrose

Patienter med svær psoriasis har også en markant øget risiko for at udvikle avanceret leverfibrose.

Det viser en undersøgelse fra King’s College London, hvor forskere har undersøgt 400 patienter med psoriasis for at finde ud af, hvor mange der havde leverfibrose - og i hvilket omfang øvrige problemer medvirkede til udviklingen.

Resultaterne viste, at pateinter med en svær form for hudsygdommen havde en syv gange øget risiko for avanceret leverfibrose end den generelle befolkning. Fedme og insulinresistens blev også identificeret som signifikante medvirkende faktorer.

"Vores data antyder, at mennesker med central fedme, insulinresistens og aktiv psoriasis er mest udsatte for leverfibrose," siger dr. Jonathan N. Barker, som er professor i klinisk dermatologi ved King's College London. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Jama Dermatology.

Ud af de 400 patienter, der var inkluderet i den prospektive observationskohortstudie, havde 47 (14,1 procent) avanceret leverfibrose - diagnosticeret ved kortvarig elastografi.

Resultaterne gav forskerne mulighed for at identificere en signifikant sammenhæng mellem avanceret fibrose og mange faktorer, herunder alder, sværhedsgraden af psoriasis, psoriasisgigt, kropsmasseindeks (BMI), taljeomkreds, metabolisk syndrom, fysisk aktivitetsscore, ikke-alkoholisk fedtleversygdom, fastende glukoseniveau, insulinresistens, triglycerider, lipoprotein med høj densitet, kolesterol og aspartataminotransferase.

Forskere anerkendte også at eksponering for methotrexat, som er forbundet med leverinflammation, kan spille en rolle i udviklingen af ​​avanceret leverfibrose. Af Størstedelen af ​​patienterne, 340 (85 procent), var blevet udsat for methotrexat - hvoraf 85 patienter (21 procent) stadig tog det. Alligevel vurderede de, at methotrexat sandsynligvis ikke er den mest markante risikofaktor.

I sidste ende mener forskerne, at personer med alvorlig psoriasis bør screenes for avanceret leverfibrose uanset hvilke systemiske medikamenter de tager, og læger bør samarbejde med patienter for proaktivt at håndtere fedme og insulinresistens.

Amyloid-beta en biomarkør for hjertekar-problemer

Høje niveauer af amyloid-beta i blodet kan være en vigtig indikator for hjertekar-sygdom og kan måske bruges til at udvikles til en blodprøve, der kan identificere hjerte-kar-aldring.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter