Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Biologiske midler reducerer psoriasis-patienters hjertekar-problemer

Behandling af psoriasis med antiinflammatorisk biologisk behandlinger kan markant reducere koronar betændelse hos patienter med den kroniske hudtilstand men formentlig også hos patienter med lupus og leddegigt.

Det viser en ny undersøgelse fra National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) i USA, hvor forskerne analyserede 134 patienter, der led af moderat til svær psoriasis og ikke havde modtaget biologisk behandling i mindst tre måneder, før de startede med undersøgelsens terapi.

52 af disse patienter, der valgte ikke at modtage den biologiske terapi, blev kun behandlet med topisk eller let terapi og fungerede som kontrolgruppe.

Deltagerne kommer fra en igangværende kohorteundersøgelse, Psoriasis Atherosclerosis Cardiometabolic Initiative kohort ved NIH.

Forskere mener, at konklusionerne er særlig bemærkelsesværdige på grund af brugen af ​​en ny billeddannelsesbiomarkør, det perivaskulære fedtdæmpningsindeks (FAI), der var i stand til at måle terapiens virkning til at reducere betændelsen.

Psoriasis er forbundet med øget systemisk inflammation, hvilket øger risikoen for blodkarsygdom og diabetes. Betændelse opstår, når kroppens defensive mekanisme går i gang for at afværge infektion eller sygdom, men denne mekanisme kan rette sig imod sig selv, når den udløses, for eksempel i form af overskydende lipoproteiner med lav densitet (LDL'er), der siver ind i slimhinden i arterierne.

Den resulterende inflammatoriske respons kan øge dannelsen af ​​blodpropper, som blokerer arterier, der fører til hjerteanfald og slagtilfælde.

Den ny undersøgelse, der er offentliggjort online i JAMA Cardiology, har konsekvenser ikke kun for personer med psoriasis, men også for andre kroniske inflammatoriske sygdomme, som lupus og leddegigt, der også er kendt for at øge risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

"Koronar betændelse giver vigtige ledetråde om risikoen for at udvikle hjertekar-sygdom," forklarer undersøgelsens seniorforfatter dr. Nehal N. Mehta, der er kardiolog og leder af laboratoriet for betændelse og kardiometaboliske sygdomme ved NHLBI.

"Vores fund føjer sig til den voksende forskningsviden, der viser, at behandling af underliggende inflammatoriske tilstande kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme."

Koronararteriebetændelse påvirker især perivaskulært fedt - fedtvævet, der omgiver arterier - ved at ændre dets sammensætning, svække det eller gøre det mindre fedt, og måles med det perivaskulære fedt attenuation index (FAI), som forskere i den aktuelle undersøgelse brugte til at måle virkningerne af biologiske midler mod koronar betændelse.

"FAI er en ny metode til analyse af CT-scanninger, der kan forudsige en patients risiko for fatale hjerteanfald og andre hjertebegivenheder år i forvejen og uafhængigt af andre traditionelle risikofaktorer for hjertesygdomme," forklarer medforfatter dr. Charalambos Antoniades, der er professor i hjerte-kar-medicin ved Oxford University.

"Faktisk har vores forskning fundet, at en unormal perivaskulær FAI var knyttet til en seks til ni gange øget risiko for større hjerte-kar-bivirkninger."

De 134 patienter, som alle havde lav kardiovaskulær risiko, gennemgik CT-scanninger i starten af ​​studiet og igen et år senere for at vurdere koronar betændelse ved hjælp af den perivaskulære FAI. Forskere fandt en signifikant reduktion i koronar betændelse blandt dem, der fik biologisk terapi, men der var ingen ændring i kontrolgruppen. Selv patienter med forudgående eksisterende koronararterie forkalkning så en reduktion i koronar betændelse efter biologisk terapi.

"Efter at have set forudsigelsen af den perivaskulære FAI for hjertebegivenheder, var et centralt langvarigt spørgsmål om vi kunne ændre det ved hjælp af antiinflammatoriske interventioner. Så vidt vi ved, er vores undersøgelse den første til at vurdere de potentielle virkninger af biologisk terapi på koronar betændelse ved hjælp af foranstaltningen," siger Mehta.

Forskerne mener, at styrken af ​​den perivaskulære FAI i forudsigelsen af risikoen for fremtidige hjertebegivenheder kan guide til terapeutiske beslutninger for individuelle patienter og fremme en mere personlig medicinsk tilgang til behandling.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter