Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny metaanalyse: Dupilumab og cyclosporin mere effektiv behandling end methotrexat og azathioprin

Cyclosporin og dupilumab kan give bedre korttidsresultater end methotrexat og azathioprin, fastslår et systematisk review og metaanalyse af systemisk immunmodulerende behandling af 6.360 voksne patienter med atopisk eksem.

Analysen er offentliggjort i JAMA Dermatology, og indeholder en gennemgang af 39 randomiserede kliniske forsøg, konkluderer:

”Dupilumab og cyclosporin viser sammenlignelig effekt for voksne patienter med atopisk eksem i op til 16 ugers behandling, og disse behandlingsmetoder er mere effektive end behandlinger med methotrexat og azathioprine.” 

Om baggrunden for undersøgelsen, som havde til formål at sammenligne den relative effekt og sikkerhed af systemiske immunmodulerende behandlinger for patienter med atopisk eksem, skriver forskerne:

”Systemiske immunmodulerende midler, der anvendes til behandling af atopisk eksem, inkluderer de ældre mediciner cyclosporin, methotrexat, azathioprin og mycophenolate og den biologiske dupilumab. Talrige biologiske og små molekyle-mediciner undersøges lige nu i kliniske forsøg. At forstå den relative effektivitet og sikkerhed ved forskellige behandlinger er udfordrende, fordi de fleste ikke er blevet sammenlignede direkte en til en. En systematisk gennemgang af randomiserede kliniske forsøg (RCT'er),  der blev offentliggjort i 2014, omfattede ikke disse nye terapier eller en kvantitativ syntese. Formålet med dette systematiske review og metaanalyse af RTC’er er at vurdere den relative effektivitet og sikkerhed af systemisk immunmodulerende terapi til voksne og børn med moderat til svær atopisk eksem.”

Om forskernes fund ved gennemgangen af de inkluderede 39 forsøg, der i alt undersøgte 20 mediciner og placebo og som især var gennemført med voksne, der fik op til 16 ugers terapi, skriver forskerne endvidere: 

"I analyser for outcome hos voksne patienter, der fik behandling mellem otte og 16 uger, var dupilumab effektivt baseret på høj evidens for forbedring af kliniske tegn, herunder klinisk vigtige forskelle i EASI-score. Dupilumab og de undersøgte Janus kinase-hæmmere upadacitinib og abrocitinib gav klinisk meningsfulde forbedringer i POEM-scoringer, og dupilumab og abrocitinib var associeret med klinisk betydningsfulde forbedringer i DLQI-score sammenlignet med placebo,” skriver de og fortsætter:

"Dupilumab og højere dosis cyclosporin ser ud til at have bedre effektivitet i de første fire måneder af behandlingen i forhold til forbedring af kliniske tegn, kløe og livskvalitet i forhold til methotrexat og azathioprin. Cyclosporin og dupilumab kan have bedre kortsigtet effektivitet end methotrexat og azathioprin til behandling af AD hos voksne,” konstaterer forskerne, som lover flere opfølgende direkte sammenligner mellem etablerede og nye behandlinger ud over 16 uger, i fremtidige opdateringer af deres nuværende gennemgang.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter