Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nyt dansk studie: Lamisil udgør ikke risiko for gravide

Gravide har ikke øget risiko for alvorlige fosterskader eller spontan abort hvis de anvender præparater Lamisil (terbinafin) viser nyt dansk kohortestudie. 

Data fra undersøgelsen stammer fra flere end 1,5 millioner graviditeter i Danmark fra 1997 til 2016. I studiet blev Lamisil-eksponering defineret som mindst et receptpligtigt køb af lægemidlet til enten oral eller lokal kutan anvendelse.

Cirka en million graviditeter blev inkluderet i analysen for større misdannelser, og 1,4 millioner graviditeter blev inkluderet i forhold til spontan abort. Knap 900 gravide blev i perioden udsat for oral Lamisil, og omkring 3.100 for lokal anvendelse af Lamisil. Cirka 40.000 ikke-eksponerede graviditeter blev inkluderet i undersøgelsen, som i marts er offentliggjort i JAMA Dermatology.

Blandt de flere end 1,5 millioner graviditeter over en 20-årig periode var hyppigheden af ​​større misdannelser stort set identisk, uanset om de gravide blev udsat for oral (prevalens odds-forhold 1,01, 95% CI 0,63-1,62) eller lokal, kutan anvendelse af Lamisil (prævalens ELLER 1,08, 95% CI, 0,81-1,44) i forhold til ikkeeksponerede graviditeter - ifølge læge Niklas Worm Andersson, Københavns Universitetshospital Bispebjerg og Frederiksberg.

”De absolutte risikoforskelle var 0,04 procent og 0,26 procent med oral og kutan Lamisil”, ifølge gruppens rapport i JAMA Dermatology.

Heller ikke antallet af spontane aborter var forskellige. Andelen var 10,4 procent af graviditeter udsat for oral Lamisil sammenlignet med 10,3 procent blandt de ikkeeksponerede graviditeter (HR 1,06, 95% KI 0,86-1,32). Hos gravide der, der blev udsat for lokalt anvendt Lamisil, forekom spontan abort hos 5,2 procent af kvinderne, sammenlignet med 5,1 procent hos de ikke-eksponerede gravide (HR 1,04, 95% KI 0,88-1,21).

"Denne undersøgelse giver de første data fra rutinemæssig klinisk praksis om sammenhængen mellem brug af Lamisil under graviditet og i forhold til risiko for større misdannelser og spontan abort," udtaler Niklas Worm Andersson, som mener, at undersøgelsens resultater kan give tryghed for gravide, der anvender Lamisil.

Lamisil er et hyppigt anvendt svampedræbende middel ifølge Andersson, som nævner, at midlet bruges til at behandle mange almindelige hud- og neglesygdomme, inklusive dermatologiske infektioner som for eksempel ringorm eller fodsvamp.

En svaghed ved undersøgelsen er dog, ifølge Andersson, blandt andet, at den ikke rummer data for kvindernes vægt samt indikationerne for kvindernes Lamisil-behandling, hvilket måske kan have påvirket de gravides potentielle risiko for eventuelle skadevirkninger.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter