Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kønsforskelle på psoriasispatienters livskvalitet

Der er store forskelle på mandlige og kvindelige psoriasispatienters sygdomsforløb, alvor og livskvalitet.

Det antyder en undersøgelse fra Istituto Dermopatico dell'Immacolata i Rom, hvor forskere har analyseret kønsforskelle hos 3.023 psoriasis-ambulante patienter behandlet over en tre-årig periode. Sygdomsgraden blev vurderet af en dermatolog.

Forskerne observerede forskelle mellem kønnenes kliniske egenskaber, sværhedsgraden af ​​sygdommen, psykologisk lidelse og livskvalitet.

Specielt var mænds sygdom forbundet med kropsmasseindeks (BMI), rygning, alkoholforbrug, et PASI-tal på mindst 10 (PASI=Psoriasis Area Severity Index) og en start på sygdommen , da de var mindst 20 år.

Kvinders sygdom var forbundet med en familiehistorie med diabetes, ledproblemer, anden klinisk type end diffus psoriasis, større psykologiske lidelse pga. sygdommen og større problemer med livskvaliteten.

Forskerne er dog i tvivl om især målingen af livskvalitet er effektiv i forhold til psoriasispatienter.

"Klinisk sværhedsgrad og målinger af helbredsrelateret livskvalitet er muligvis ikke fuldt ud tilstrækkelige til at vurdere kønsforskelle ved psoriasis, da vi observerede en dårligere psykosocial status hos kvindelige patienter og en klinisk sværhedsgrad hos mænd," skriver forfatterne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Clinical and Experimental Dermatology.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter