Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

DDS giver 125.000 kr. til forskning i hudsygdomme

Et overskud i kassen hos Dansk Dermatologisk Selskab på 125.000 kr. finder nu vej til forskning i to hudsygdomme.

Beløbet bliver delt mellem professor Anette Bygum, fra Forskningsenheden for Dermato-venerologi og Allergi på Odense Universitetshospital, og overlæge Henrik Lorentzen, dermatologisk afdeling, Aarhus Universitetshospital.

Projektet på Odense Universitetshospital udføres af PhD studerende Stine Bjørn Gram og handler om tilstanden palmoplantar keratodermi, som er en sjælden sygdom med fortykket og hård hud på hænder og fødder. Sygdommen er ofte arvelig og kan medføre smerter, lugtgener og kosmetiske udfordringer. Typisk er sygdommen isoleret til huden, men den kan også være mere udbredt og blandt andet indebære døvhed, alvorlig hjertelidelse eller øget risiko for kræftsygdom.

Den manglende viden om tilstanden gør det svært at behandle den og finde ud af, hvilke patienter, der har mere udbredt sygdom og alvorlige følgetilstande. Målet med projektet er derfor at samle den første store velbeskrevne kohorte af patienter med tilstanden i Danmark, og undersøge alle patienternes arvemateriale.  

”Vi forventer, at den viden der opnås med projektet, vil resultere i mere effektiv udredning, mere præcise diagnoser og bedre patientforløb. Vi håber desuden, at etablering af kohorten vil være udgangspunkt for en lang række projekter i fremtiden, både nationalt og internationalt,” skriver Stine Bjørn Gram til Medicinsk Tidsskrift.

Forskningsprojektet på Aarhus Universitetshospital beskæftiger sig med halo nævi, som er et modermærke omkranset af en hvid ring.

Det er oftest børn og unge, som har halo nævi, men det sker, at halo nævi opstår pludseligt hos en voksen. Som regel er halo nævi godartet, men hos voksne med flere pludselig opståede tilfælde kan det være forbundet med cancer. Det har overlæge Henrik Lorentzen vist i et tidligere studie, hvor han fulgte 16 patienter over seks år. Nu vil han afprøve i et klinisk forsøg, om PET/CT-scanning kan afsløre en sammenhæng mellem halo nævi og cancer.

Om baggrunden for projektet skriver han til Medicinsk Tidsskrift:

”Jeg opdagede, at nogle patienter med multiple pludseligt opståede halo nævi havde underliggende cancerlidelse. Da der kun er tale om en caseserie, vil jeg undersøge om sammenhængen kan eftervises i et randomiseret kontrolleret studie. Nærmere betegnet om man fanger cancere tidligere og i højere grad ved at patienterne PET/CT-scannes sammenlignet med ingen opfølgning udover den første undersøgelse hos hudlægen.”