Vi har fået en regering, som ikke tror på lægerne

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nye systemiske lægemidler øger fleksibiliteten i behandlingen af AD

Jacob P. Thyssen

En stribe nye behandlingsløsninger til atopisk dermatitis (AD) har gjort det nemmere at skræddersy behandlingen til den enkelte patient.

JAK-hæmmerne er imidlertid kendetegnet ved en hurtigere virkning og en knap så god bivirkningsprofil som de biologiske midler, og derfor er det uvist, hvad patienterne og lægerne vil vælge, og hvordan de vil balancere mellem effektivitet og sikkerhed.

Det vurderer de to specialister fra Bispebjerg Hospital, Jacob P. Thyssen, læge, ph.d., dr.med., og Simon Francis Thomsen, ledende overlæge, professor, dr.med., i en artikel i maj-udgaven af tidsskriftet the Lancet. De to har gennemgået en lang række studier, hvorfra der alene de seneste to år er leveret nye resultater med lægemidler som dupilumab, baracitinib, tralokinumab, abrocitinob, nemolizumab, lebrikizumab og upadacitinib.

Jacob B. Thyssen og Simon Francis Thomsen skriver, at JAK-hæmmere har en hurtig effekt og stærke kløedæmpende egenskaber, lige som de virker på autoimmune sygdomme forbundet med AD. Disse behandlinger kan være særligt gode til patienter i akut krise, hvor der er behov for hurtig kontro, og sandsynligvis vil der for de fleste JAK-hæmmere blive adgang til to doser, hvilket giver mulighed for fleksibilitet.

Imidlertid øger JAK-hæmmere potentielt risikoen for alvorlige infektioner, ikke-melanom hudkræft og tromboembolisme. Men forekomsten af ​​disse hændelser er forskellig i de mange studier. Behovet for kontinuerlig blodprøvekontrol, mulig præ-vaccination for herpes zoster (helvedesild) og lægemiddelinteraktioner kan begrænse deres anvendelse til nogle patienter.

De biologiske lægemidler har en langsommere virkning end JAK-hæmmerne, men har en gunstig sikkerhedsprofil uden krav til blodprøvekontroller. De yderligere behandlingseffekter af dupilumab på astma kan være en fordel hos patienter med samtidig astma, hvorimod frygt for nåle, og vanskeligheder med at holde medicin koldt samt øget forekomst af konjunktivitis og blefaritis ved brug af dupilumab og tralokinumab kan reducere disse lægemidlers brug, skriver de to læger.

Diabetesmedicin forbedrer IBD-prognose

GLP-1-receptoragonister og DPP-4-hæmmere er forbundet med mindre alvorlige sygdomsforløb hos personer, som har både type 2-diabetes og IBD.

Nyt grundforskningscenter slår dørene op

På grundforskningscenteret PREDICT vil man kombinere våde og tørre sundhedsdata for at bidrage til forståelsen af inflammatoriske tarmsygdomme og skabe grundlaget for personlig medicin.

FDA kræver advarsler på visse JAK-hæmmere

Efter at have fundet flere brister i sikkerhedsprofilen af JAK-hæmmeren Xeljanz (tofacitinib) til behandling af gigt og atopisk eksem har den amerikanske lægemiddelmyndighed, FDA, besluttet, at dette og lignende midler ved markedsføring skal forsynes med såkaldte black box-advarsler. 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo