Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserBevis for sammenhæng mellem fedme og 40 sygdomme

Den kendte sammenhæng mellem fedme og udviklingen af diabetes bliver bekræftet i en stor undersøgelse, hvor BMI bliver kædet sammen med 40 sygdomme.

Undersøgelsen fra University of South Australia's Australian Center for Precision Health er baseret på en sammenligning af kropsmasseindeks (BMI) og mere end 925 sygdomme hos 337.536 frivillige i Storbritannien, og bekræfter forbindelsen mellem fedme og tilstande som diabetes, kræft og hjerte-kar-sygdom.

Forskerne har udviklet en flerdimensionel analyse, der udsatte de genetiske data for omfattende tjek, der giver stor tillid til den kausale sammenhæng.

”Vi udførte fem forskellige analyser, og jo mere konsistent beviset for en årsagssammenhæng mellem fedme og sundhedsresultater på tværs af disse fem forskellige tilgange, des mere sikre kunne vi være på at vi kiggede på den rigtige årsagseffekt,” sagde professor Elina Hypponen, der har været chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i The Lancet.

Selv om tidligere forskning har antydet, at et højt BMI-tal var forbundet med øget risiko for kroniske sygdomme, har de kliniske forsøg, der blev brugt til at vurdere sundhedsrisici ved fedme, typisk været for små eller for kortvarige til at vurdere årsagssammenhæng for mange af sygdommene.

Derfor har forskerne taget alternative statistiske tilgange i brug, forklarer Hypponen.

Ved hjælp af data fra den britiske biobank - en forskningsdatabase med sundheds og genetisk information fra en halv million britiske frivillige - kiggede forskerne på forbindelsen mellem genetisk fedmerisiko og mere end 900 sygdomsresultater.

"Resultaterne var virkelig ganske forbløffende," siger Hypponen.

"Der blev set fuldstændig konsistente beviser ved alle metoder (til at bevise kausalitet, red.) for 14 forskellige sygdomme, og for 26 forskellige sygdomme blev der opnået bevis ved mindst fire af de fem anvendte metoder.

Det, der øger tilliden til, at disse sammenhænge i vid udstrækning reflekterer virkelige effekter, er det faktum, at de effekter, der viste sig [med alle metoder], også er dem, som vi tidligere har klinisk bevis for."

Fremgangsmåden kan bruges til at cementere forholdet mellem sygdomsrisici og andre sundhedsfaktorer, mener hun og fortæller, at forskere allerede har brugt den til at identificere forbindelsen mellem jernkoncentration i blodet og sygdomsrisici.

Undersøgelsen fremhæver også vigtigheden af ​​genetisk forskning for at fremme forståelsen af, at gener spiller en rolle for fedme, mener hun.

Et af de vigtigste fund var det stærke forhold, der blev observeret mellem fedme og diabetes.

”Vi så f.eks. beviser for fedmeeffekter på perifere nervesygdomme, kroniske ben- og fodsår og endda koldbrand og nyresvigt, som altsammen er kendt for at være diabetiske komplikationer," fortæller hun.

"Dette antyder, at et vigtigt aspekt af at reducere risikoen for komorbiditet ved fedme er omhyggelig overvågning af blodsukker og effektiv kontrol af diabetes og dens komplikationer."

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter