Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Forskere vil have debat om behandlingsmål for psoriasispatienter

Selvom flere forskellige behandlinger kan give gode resultater mod psoriasis, er det usikkert, hvor meget glæde patienterne har af dem.

Belgiske forskere efterlyser derfor en værdibaseret og patientorienteret tilgang til behandlingen af psoriasis. Sygdommen kan nemlig manifestere sig på mange måder og medføre en række følgesygdomme, og de enkelte behandlingstilbud lindrer typisk kun nogle symptomerne. Derfor er der ifølge forskerne behov for at vide, hvilke behandlingsresultater der har størst værdi for patienterne, så man kan tilrettelægge behandlingen derefter.

I et systematisk review i JAMA Dermatology forsøger forskerne at danne et overblik over de behandlingsresultater, som patienterne ud fra deres helt subjektive tro, meninger og mål mener er vigtigst at adressere. De belgiske forskere har gennemgået litteraturen og fundet frem til 24 studier, hvor sammenlagt 23.000 psoriasispatienter har givet udtryk for, hvilke behandlingsresultater, der er vigtigst for dem. Patienterne har varierende grader af psoriasis forskellige steder på kroppen, og studierne omfatter alle former for behandling spændende fra topikale til biologiske lægemidler.

Ren hud og sikkerhed er vigtigst

Gennemgangen fandt frem til 23 behandlingsresultater fordelt på fire kategorier, som patienterne vurderede, var relevante. De fire kategorier var fysiske/kliniske resultater, livspåvirkning, ressourceforbrug og bivirkninger. For patienterne var det vigtigst at opnå helt ren hud, og det behandlingsresultat blev nævnt i 79,2 procent af studierne. Herefter fulgte kontrol med symptomer som kløe, smerter og skældannelse (70,8 procent) og behandlingssikkerhed (62,5 procent).

Mindst værdi lagde patienterne på kontrol over følgesygdomme og samfundsmæssige udgifter til behandlingen, som i begge tilfælde kun blev nævnt i ét af de 24 studier (4,2 procent). Overordnet set lagde patienterne mest vægt på fysiske/kliniske resultater og bivirkninger, mens interessen for ressourceforbrug var lavest.

Undersøgelse var ikke designet til at sammenligne relevansen af forskellige behandlingsresultater indenfor specifikke patientgrupper, men ved at dykke ned i de enkelte studier kunne de belgiske forskere se betydelige forskelle. Unge patienter tillagde det således større værdi at opnå et normalt arbejds- og sexliv, hvorimod ældre patienter var mere optagede af en god søvnkvalitet og få bivirkninger. Der var også kønsforskelle, idet kvinder lagde større vægt på at opnå ren hud på synlige områder end mænd.