Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Tidlig behandling af anden sygdom forebygger måske alvorlig hyperhidrose

Danske forskere har kortlagt sygdomme, der går forud for indlæggelseskrævende hyperhidrose, og fundet, at tidlig behandlingen af anden sygdom måske kan forebygge at hyperhidrose udvikler sig alvorligt. 

Forudgående alvorlig sygdom som eksempelvis smerter, astma, stress og depression kan på sigt føre til hospitalskrævende hyperhidrose, viser et nyt dansk studie, der er publiceret i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. Hidtil har evidensen for komorbiditet i forbindelse med hyperhidrose været baseret på observationer, og det har gjort det vanskeligt at vurdere, om svedproblemerne er opstået før eller efter anden sygdom. I det nye studie har forskerne imidlertid benyttet Landspatientregistret til at identificere samtlige patienter, som fra 1994 til 2018 er blevet diagnosticeret med hyperhidrose på et dansk hospital. Derefter er alle disse patienters tidligere diagnoser i samme register blevet anvendt til at finde sammenhænge i sygdomsprogression, der ultimativt fører til hyperhidrose.

Hyperhidrose bliver typisk behandlet i det primære sundhedsvæsen, men dette studie omfatter altså mere alvorlige tilfælde, hvor diagnosen er stillet på hospitaler. I alt er der inkluderet data fra 13.150 patienter med hyperhidrose (lokaliseret, generaliseret eller uspecificeret). Alle medregnede komorbiditeter er blevet diagnosticeret før hyperhidrosen, de fleste omkring 80 måneder før, og blot 76 patienter havde ingen andre diagnoser end hyperhidrose. 

Sygdomme i mandlerne

De hyppigste komorbiditer ved lokaliseret hyperhidrose var mavesmerter (14 procent), bløddelssygdomme (ni procent) og stressreaktioner (seks procent). Derefter fulgte kroniske sygdomme i mandlerne, astma, depression, personlighedsforstyrrelser samt en række andre sygdomme. For generaliseret hyperhidrose var de hyppigste komorbiditeter rygsmerter, angina pectoris, depression og personlighedsforstyrrelser.

Forskerne fandt desuden også en forbindelse mellem indlæggelse for epilepsi og senere indlæggelse for hyperhidrose, men det står ikke klart, om der er tale om en årsagssammenhæng og om det i givet fald er epilepsien eller epilepsibehandlingen, der kan være årsagen.

Forskerne skriver i studiets konklusion, at det kan være det alvorlige udvikling af den forudgående sygdom, der gør patienterne mere tilbøjelige til at få en alvorlig og hospitalskrævende udvikling af den senere hyperhidrose. Det kan derfor være en hypotese, at tidlig effektiv behandling af de forudgående sygdomme kan forebygge senere alvorlig hyperhidrose, skriver de. 

Førsteforfatter er Mattias Henning ved Dermatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, og sidsteforfatter er Søren Brunak fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Københavns Universitet.