Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserKvinder med IBD har øget risiko for mental sygdom efter fødslen

Kvinder med inflammatorisk tarmsygdom (IBD) - især Crohns sygdom - har en større risiko for at udvikle en psykisk sygdom i de første tre måneder efter at have født.

Det antyder en ny undersøgelse, hvor forskere konstaterede, at mere end en femtedel af gravide kvinder med IBD fik en nystartet mental sundhedsdiagnose. For hver 43 graviditeter var der et ekstra tilfælde af psykisk sygdom hos en kvinde med IBD sammenlignet med andre kvinder.

Undersøgelsen er baseret på sundhedsdata om kvinder, der fødte mellem 2002 og 2014 i Ontario, Canada, hvor forskerne analyserede hyppigheden af ​​en ny psykisk sygdomsdiagnose hos disse kvinder i løbet af og op til et år efter en graviditet.

Det er i forvejen kendt, at personer med IBD har en forhøjet risiko for psykisk sygdom, især angst og depression, som formentlig er relateret til betændelsen i tarmene, der påvirker deres hjerne.

"Der er øget bevidsthed om psykisk sygdom hos kvinder under graviditet og postpartum," siger dr. Eric Benchimol, der er pædiatrisk gastroenterolog ved CHEO Research Institute samt seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Gut.

"På grund af den forhøjede risiko for psykisk lidelse hos personer med IBD, følte vi det vigtigt at undersøge, om kvinder med IBD havde større risiko for at udvikle en ny psykisk sygdom under graviditeten og efter fødslen," forklarer han.

"Vi fandt, at risikoen for at blive forhøjet i post-partumperioden for kvinder med IBD, især i de første 90 dage efter fødslen. Men vi fandt ikke en forhøjet risiko under graviditeten."

I undersøgelsen havde gravide kvinder med IBD en forhøjet risiko for at udvikle en nystartet psykisk sygdom postpartum sammenlignet med kvinder uden IBD - 22,7 procent sammenlignet med 20,4 procent. Kvinderne med IBD havde en øget risiko for to ud af de fire psykiske sygdomsdiagnostiske kategorier: humørsyge (såsom angst og depression) og stofmisbrugssygdomme (såsom opioidafhængighed). Disse kvinder blev primært behandlet ambulant af læger og behøvede ikke at blive indlagt på hospitalet. Der var ingen tegn på øget risiko for psykotiske lidelser (såsom skizofreni eller hallucinationer). Risikoen forekom forhøjet hos kvinder med Crohns sygdom, men ikke med colitis ulcerosa.

"Der er en lille, men signifikant øget risiko for nyopstået psykisk sygdom hos kvinder med IBD," siger dr. Simone Vigod, der er hovedforfatter på undersøgelsen og chef på Psykiatrisk Institut ved Women's College Hospital.

"Kvinder med IBD har øgede helbredsudfordringer under graviditeten og efter fødslen, og det er ikke kun fysiske udfordringer. Vi skal se på både kvinders fysiske og mentale sundhedsbehov og sikre, at de får den bedste behandling og støtte."

"Disse resultater er meget vigtige for både patienter og læger, der beskæftiger sig med IBD," siger Mina Mawani, administrerende direktør for Crohns og Colitis Canada.

"Hvis en gravid kvinde med IBD ved, at der er en forhøjet risiko for psykisk sygdom i post-partumperioden, bør hun diskutere denne potentielle risiko med sin læge. Det er vigtigt, at læger er opmærksomme på denne øgede risiko hos kvinder med IBD. Sammen med kvinderne kan de forsøge at forebygge psykisk sygdom under graviditet og efter fødslen samt identificere og behandle det tidligere."

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter