Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Medicin til behandling af knogleskørhed ændrer tilskud

Med virkning fra den 27. januar 2020 får noget medicin mod knogleskørhed generelt eller generelt klausuleret tilskud.

Alendronsyre 70 mg (ugetablet) får generelt tilskud, fordi alendronsyre er førstevalg til behandling af knogleskørhed, og alendronsyre ugetabletter er den billigste medicin. Alendronsyre 10 mg (daglig dosering) mister derimod det generelt klausulerede tilskud, fordi det ikke er rationelt at behandle med en daglig dosering af alendronsyre frem for en billigere ugentlig dosering.

Risendronsyre (Optinate, Risostad) og denosumab (Prolia) får generelt klausuleret tilskud, fordi denne medicin kan være det rationelle andet valg til de patienter, der ikke kan tåle alendronsyre, eller hvor behandling med de såkaldte orale bisfosfonater har vist sig utilstrækkelig, er kontraindiceret eller ikke tolereres.

Teriparatid (Forsteo, Terrosa, Movymia) får generelt klausuleret tilskud, fordi behandling med teriparatid anbefales som førstevalg til udvalgte patienter med svær knogleskørhed, og Lægemiddelstyrelsen vurderer, at der er en rationel anvendelse.

Den øvrige medicin mod knogleskørhed vil fortsat ikke have generelt tilskud.

Lægemiddelstyrelsen skriver, at de har fulgt anbefalingerne fra Medicintilskudsnævnet, og at anbefalingerne har været i høring hos blandt andet lægemiddelvirksomheder samt relevante lægevidenskabelige selskaber og patientforeninger.

Hovedparten af patienter med knogleskørhed behandles med alendronsyre ugetabletter, der fremover vil have generelt tilskud uden klausul. Det betyder, at alle patienter automatisk får tilskud og lægen skal ikke længere markere ”tilskud” på recepten eller søge om enkelttilskud.

Hvis patienten er i behandling med et af de lægemidler, der får generelt klausuleret tilskud, skal lægen fremover tilkendegive på recepten, om patienten opfylder klausulen, og hvis det er tilfældet er det ikke længere nødvendigt, at lægen ansøger om enkelttilskud.

Hvis patienten er i behandling med den daglige dosering af alendronsyre, bør patienten skiftes til alendronsyre ugetabletter med generelt tilskud.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter