Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Mænd får nu mere HPV-positiv kræft end kvinder

”Fra 2016 kan vi forvente flere tilfælde af HPV-relateret kræft i mundsvælget end livmoderhalskræft herhjemme, og mændenes risiko for kræft i svælget er tre gange så høj som for kvinders.”

Det siger Christian von Buchwald, klinisk professor, overlæge, dr.med. Øre, næse-, og hals-kirurgisk og Audiologisk Klinik, Rigshospitalet.

Antallet af tilfælde af kræft i svælget er femdoblet herhjemme de seneste 30 år, og den foruroligende udvikling fortsætter. Forskerne taler ligefrem om en epidemisk stigning.

Den skyldes især HPV-positiv kræft, som især rammer mænd. Det viser et netop offentliggjort dansk studie, der ser på udviklingen af kræft i svælget hos patienter i Østdanmark fra 2011-2014.

”62 procent af alle tilfælde var HPV-positive, og 75 procent af HPV-positiv kræft i mandlerne findes hos mænd,” siger lederen bag studiet, Christian von Buchwald.

På spørgsmålet om hvorfor HPV især findes hos mænd, svarer han kort og godt: ”Det kan vi for nuværende ikke forklare.”

Men det stopper ikke her. Forskerne forventer, at allerede i 2016 vil antallet af HPV-relaterede kræfttilfælde i mundsvælget desværre overstige antallet af livmoderhalskræft-tilfælde, som også skyldes HPV.

Studiet er en opfølgning på en lignende undersøgelse fra Østdanmark, der løb fra 2000-2010 og som også viste en markant stigning af HPV-forårsaget kræft i mandler og tungerod.

Studier fra andre lande har også vist, at mænd rammes hyppigere end kvinder

Danmark ligger sammen med Sverige højt i denne kedelige statistik, hvorimod tallene for HPV-relateret cancer er betydeligt lavere i Spanien og Holland, uden at man kender årsagen.

Ændrede seksualvaner

Den tidligere og ’traditionelle’ kræft i svælget er forårsaget af tobak og alkohol. Men HPV-relateret kræft i svælget er en anden type kræft. ”Det drejer sig om en kræftsvulst med en hel anden biologi,” siger Christian von Buchwald.

I øvrigt har HPV-negativ og tobak- og alkoholforårsaget cancer alt andet lige en dårligere prognose end en HPV-positiv.

Stigningen i cancer i svælget kan formentlig forklares ved ændrede seksualvaner:

”Antallet af seksualpartnere gennem hele livet, antallet af oralsex-partnere, ung alder ved første samleje og tidligere kønsvorter udgør risikofaktorer for at få en oral HPV-infektion og dermed øget risiko for cancer i svælget,” siger Christian von Buchwald.

Et dansk studie fra 2014 vist, at HPV-vaccinen virker. Har det ikke hjulpet mændene?

”Vaccinationerne har ikke ændret noget for mændene. HPV-infektionen sætter sig i deres ungdomsår, men viser sig først i 40-50’erne, og hvorfor det tager så lang tid at udvikle sig, ved vi ikke. Kvinderne får derimod HPV tidligere end mænd, allerede i 20 års alderen, og så kommer anden bølge, fra de er 40 år og opefter.”

Christian von Buchwald deler Susanne Krüger Kjærs store bekymring over, at HPV-vaccinationsraten for piger falder så drastisk: ”Det er et kæmpe problem, og der vil også være et spin off med flere tilfælde af kræft i mundsvælget,” siger han.

Christian von Buchwald mener ikke, at der er noget, der taler imod HPV-vaccination af drenge, med den viden vi har i dag.

Ny type patienter

Cancer i mundsvælget er notorisk vanskelig at diagnosticere, så hvad skal den praktiserende læge, som normalt er den første, der ser patienten, være opmærksom på?

”Den praktiserende læge vil se en ny type patienter med symptomer fra hals og mund,” siger Christian von Buchwald, ”nu er det ikke tobak og alkohol, der er årsagen, det er en anden slags patienter, de ser anderledes ud, de er yngre, de kommer gerne fra job, er fuldt erhvervsaktive og har ikke klager ud over måske ondt i halsen, eller en knude på halsen, der ikke umiddelbart virker særligt alarmerende.

Man ser ikke noget, når man kigger ind i munden, for den type kræft starter typisk inde i mandlerne og tungeroden og ikke på overfladen. Der er meget få symptomer fra halsen, modsat cancersår i mundsvælget grundet tobak, som er smertefulde,” siger han.

”Eller patienten kan have en knude på halsen, hvor man intet kan se, lægen tror, det kan være betændelse og giver penicillin – det hjælper selvfølgelig ikke. Og ofte bliver sådan en knude opfattet som en uskyldig cyste, men er i virkeligheden en metastase.”

Den eneste mulighed for en præcis diagnose er, at lægen tager en vævsprøve af knuden og henviser patienten til en øre-, næse- og halsafdeling og bedst i et kræftpakke forløb.

Avanceret robotkirurgi

Behandlingen forgår på Øre, næse-, og hals-kirurgisk og Audiologisk Klinik på Rigshospitalet, hvor man har stor erfaring med at behandle cancer i svælget med kirurgi.

”Er svulsten ikke udbredt, bruger vi robotkirurgi med henblik på, at vi kan undgå at stråle. Så patienten skal gerne komme tidligt,” siger Christian von Buchwald, ”fordelen ved kirurgisk behandling er, at patienten er indlagt i kortere tid og har færre ubehagelige bivirkninger.”

HPV-cancer i svælget metastaserer tidligt, og med denne cancerform er det som med alle andre: Jo før patienten kommer, desto bedre er prognosen.

Efter fem år er over 70 procent af patienterne i live.

Øre, næse-, og hals-kirurgisk og Audiologisk Klinik, hvor Christian von Buchwald er professor, er også langt fremme inden for anden cancerkirurgi., som for eksempel avanceret endoskopisk kirurgi i bihuler og kraniekassens bund og sentinel node biopsi ved mundhulecancer.

Derudover udvikles løbende nye operationsteknikker, og centret driver en stor forskningsaktivitet på området, også sammen med internationale partnere.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter