Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Procentvis antal piger, der er blevet vaccineret, pr. fødselsår.

Drastisk fald i antal HPV-vaccinerede piger

Kun hver femte af de piger, der blev 12 år i 2016, valgte at tage imod tilbuddet om at lade sig vaccinere mod HPV.

Det viser nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Tilbage i 2010-2012, hvor piger født i 1998-2000 fik tilbudt vaccinen, var tilslutningen på 92 procent. For piger født i 2003 faldt den til 45 procent, og for piger født i 2004, det vil sige piger, der blev 12 år i 2016, blev kun 21 procent  vaccineret.

SSI kalder tilslutningen "et stort tilbageslag for cancerforebyggelsen".

"Vaccinen mod HPV er sikker og effektiv, og flere studier fra både Danmark og udlandet dokumenterer allerede få år efter introduktion, at vaccinen beskytter effektivt mod forstadier til livmoderhalskræft og kønsvorter. På trods af disse positive erfaringer er det bekymringer om vaccinens sikkerhed, der især optager mange danskere," skiver instituttet i nyhedsbrevet EPI-NYT.

SSI henviser til, at instituttet selv har lavet forskning, der dokumenterer, at HPV-vaccinen ikke er forbundet med alvorlige bivirkninger.

I 2016 gennemførtes en undersøgelse, der viste, at der blandt personer, hvor enten en læge eller borgeren selv havde anmeldt bivirkninger, var en overrepræsentation af medicinsk uafklarede symptomer allerede før første HPV-vaccination. Det taler imod, at pigernes symptomer helt generelt skulle være forårsaget af vaccinen, men udelukker selvfølgelig ikke, at enkelte piger faktisk kan have haft bivirkninger, lyder det fra SSI.

Instituttet opfordrer til, at der bliver lyttet til de bekymrede familier:

"Forskningen og den generelt mere nuancerede debat i pressen har givet fornyet håb om, at vaccinationsdækningen igen begynder at stige, men der er desværre lang vej igen, før tilliden er genskabt. I den forbindelse er det vigtigt at lytte til de bekymrede familier og indgå i en dialog om fordele og ulemper ved HPV-vaccinen. Dette bliver en vigtig opgave i 2017."

SSI oplyser desuden, at instituttet i 2016 kunne markere den foreløbige succes med det første års lovpligtige registrering af vaccinationer i Det Danske Vaccinationsregister. Det betyder, at SSI fremover vil kunne lave bedre studier af vacciners effekt og sikkerhed.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter