Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Onkologer skal mane til ro om HPV-vaccine

Ny formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Lars Henrik Jensen er bekymret over den manglende tilslutning til HPV-vaccinen og opfordrer onkologerne til at sprede viden om vaccinens effekt og sikkerhed.

”Jeg behandler selv analkræft, som er en sygdom, der i langt de fleste tilfælde er betinget af HPV-infektion. Jeg synes, det er frygteligt at se den faldende og alt for lave tilslutning til HPV-vaccinen. Jeg opfordrer til, at endnu flere onkologer vil gå ud og fortælle, at nu har vi endelig fået den her mirakuløse vaccine, der dækker flere cancere. Især livmoderhalskræft, men også sygdomme som analkræft og hovedhalskræft,” siger Lars Henrik Jensen og tilføjer:

”Det mirakel, vi har gået og råbt på, er faktisk sket: Vi har fået en vaccine mod kræft. Så er det frygteligt at se, at befolkningens tillid til vaccinen er faldet. Det er imod al den viden, vi har om, at vaccinen er meget effektiv og meget sikker.”

Lars Henrik Jensen mener, at en af måderne, man kan begrænse HPV-smitte vil være ikke kun at vaccinere piger, men også drenge.

”Det, synes jeg, vil være en god ide. Der er nedsat nogle ekspertgrupper til at kigge på det, men min egen vurdering er, at en af måderne at undgå endnu flere kræfttilfælde på, er at sikre, at drengene bliver vaccineret. Og så skal pigerne vaccineres, før de bliver teenagere, for teenagealderen er en meget følsom periode,” siger han.

Nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at tilslutningen til HPV-vaccinen er fortsat faldende. Blandt piger født i årene  1998-2000 var tilslutningen på 92 procent. For piger født i 2003 er den nede på 45 procent, og indtil videre er kun 21 procent af piger født i 2004, blevet vaccineret. 

Børnelæge advarer: Stor ulighed i samarbejde om astma og atopisk eksem

Det vil gavne patienter med astma og atopisk eksem, hvis pædiatere, dermatologer og lungelæger arbejdede tættere sammen om patienterne. Det gør de tre specialer også nogle steder i landet. Men på mange hospitaler rundt i landet har man for eksempel slet ikke dermatologer og pædiatere på samme matrikel.

Professor opfordrer: FeNO-måling skal bruges i almen praksis

Når de praktiserende læger skal teste, om en patient har astma, vil måling af FeNO være et godt supplement til spirometri. Testen er ifølge professor og overlæge Charlotte Suppli Ulrik fra Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital let og hurtig at foretage. 

Frugtbart samarbejde på Rigshospitalets om unified airways

På Rigshospitalets Øre-næse-halskirurgisk og Audiologiske Klinik er der etableret et frugtbart samarbejde med lungemedicinere baseret på konceptet - Unified Airways - hvor specialister inden for øre-næse-hals- og lungemedicin arbejder sammen om patienter med inflammation i luftvejene.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter