Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Onkologer skal mane til ro om HPV-vaccine

Ny formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Lars Henrik Jensen er bekymret over den manglende tilslutning til HPV-vaccinen og opfordrer onkologerne til at sprede viden om vaccinens effekt og sikkerhed.

”Jeg behandler selv analkræft, som er en sygdom, der i langt de fleste tilfælde er betinget af HPV-infektion. Jeg synes, det er frygteligt at se den faldende og alt for lave tilslutning til HPV-vaccinen. Jeg opfordrer til, at endnu flere onkologer vil gå ud og fortælle, at nu har vi endelig fået den her mirakuløse vaccine, der dækker flere cancere. Især livmoderhalskræft, men også sygdomme som analkræft og hovedhalskræft,” siger Lars Henrik Jensen og tilføjer:

”Det mirakel, vi har gået og råbt på, er faktisk sket: Vi har fået en vaccine mod kræft. Så er det frygteligt at se, at befolkningens tillid til vaccinen er faldet. Det er imod al den viden, vi har om, at vaccinen er meget effektiv og meget sikker.”

Lars Henrik Jensen mener, at en af måderne, man kan begrænse HPV-smitte vil være ikke kun at vaccinere piger, men også drenge.

”Det, synes jeg, vil være en god ide. Der er nedsat nogle ekspertgrupper til at kigge på det, men min egen vurdering er, at en af måderne at undgå endnu flere kræfttilfælde på, er at sikre, at drengene bliver vaccineret. Og så skal pigerne vaccineres, før de bliver teenagere, for teenagealderen er en meget følsom periode,” siger han.

Nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at tilslutningen til HPV-vaccinen er fortsat faldende. Blandt piger født i årene  1998-2000 var tilslutningen på 92 procent. For piger født i 2003 er den nede på 45 procent, og indtil videre er kun 21 procent af piger født i 2004, blevet vaccineret. 

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter