Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Gerd Döring prisen til ung dansk forsker

Peder Berg

På den netop afholdte europæiske cystisk fibrose konference fik den danske læge og ph.d.-studerende Peder Berg overrakt Gerd Döring prisen for sit arbejde med CFTR-kanalens betydning for nyrernes regulering af kroppens syre-base-balance hos mennesker med cystisk fibrose.

Hvert år uddeler European Cystisk Fibrosis Association (ECFS) Gerd Döring-prisen for at ære en exceptionel ung forsker. Med prisen følger 5.000 Euro til forskning. 

I år gik prisen til Peder Berg læge og ph.d.-studerende ved Biomedicin på Aarhus Universitet. Prisen blev tildelt Peder Berg for hans forskning i cystisk fibrose.

Konkret har Peder Berg og hans kolleger på baggrund af deres forskning fundet ny viden, som kan påvirke behandlingen af den enkelte patient med cystisk fibrose.

Cystisk fibrose skyldes genmutationer, der gør, at det såkaldte CFTR-protein enten ikke dannes, eller ikke fungerer godt nok. Der er også CFTR i nyrerne, men dets funktion har ikke tidligere været særligt godt forstået.

Til gengæld ved man, at nyrerne spiller en afgørende rolle i at opretholde syre-base-balancen i kroppen, og at patienter med cystisk fibrose har en øget risiko for at udvikle forstyrrelser i netop syre-base-balancen.

Derfor arbejdede forskerne med den hypotese, at syre-base-ubalancer hos personer med cystisk fibrose kan skyldes dysfunktionelt CFTR i nyrerne. Det skulle vise sig at holde stik.

Undersøgelserne, som Peder Berg var en del af, viste, at patienter med cystisk fibrose har nedsat evne til at øge deres baseudskillelse med urinen. Dette fund ledte til ideen om at bruge netop evnen til at udskille base som et mål for hvor godt – eller dårligt – CFTR fungerer hos den enkelte patient – og dermed var et studie sat i søen.