Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

GOLD 2022 rapporten - her er de interessante tilføjelser

Det er ikke en rapport fuld af nye opdagelser og bandebrydende nyheder, som holdet bag GOLD 2022 rapporten byder på, men alligevel er der et par tilføjelser, som ifølge lungespecialist Anders Løkke fra Vejle Sygehus er værd at bide mærke i.

Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) har netop udsendt den årlige rapport med 2022 opdateringer, hvor holdet, der står bag, blandt andet har lavet tilføjelser om ”tidlig KOL, mild KOL, KOL i yngre mennesker og pre-KOL”[1], som ifølge Anders Løkke, overlæge på Medicinsk Afdeling på Sygehus Lillebælt i Vejle og formand for det nationale KOL-register, er en interessant tilføjelse.

”Det, forskerne har kigget på, er sygdomsudviklingen fra KOL starter, til patienten bliver klinisk syg. Visse af pointerne, der præsenteres, er mere eller mindre spekulative, og andre er inkluderet på baggrund af studier, der peger på, at nogle mennesker har små lunger fra naturens hånd, mens andre har fuldt udviklet lunger, det vil med andre ord sige, at der er stor variation,” forklarer overlægen og peger på, at netop derfor kan to patienter med KOL og en lungefunktion på 75 procent være helt forskellige steder i deres sygdomsprogression, idet deres udgangspunkt kan have været ganske divergent blandt andet set i forhold til, om patienten er født med store eller små lunger.

”Det, der går forud for sygdommen, er noget af det, visse forskere er begyndt at interessere sig for, men problemet er, at der ikke er meget data på patienter med KOL, inden de bliver diagnosticeret,” pointerer Anders Løkke.

Medicinsk behandling har effekt – men træerne vokser ikke ind i himlen

I kapitel tre skriver forfatterne bag GOLD blandt andet, at selv om individuelle kliniske studier ikke har været tilstrækkelige konklusive i at vise, at farmakoterapi kan reducere FEV1 nedgang, har en systematisk review af data fra ni studier demonstreret en reduktion i nedgangen af FEV1 på 5 ml/år blandt patienter, der blev aktivt behandlet sammenlignet med patienter i behandling med placebo[2].

I kapitel fem bliver der peget på, at hvis patienter behandles med langtidsvirkende bronkodilatorer, er reduktionen på 4,9 ml/år, mens tallet er 7,3 ml/år, når der er tale om behandling med inhalationssteroid. 

”Som nogle af studierne viser, virker behandlingerne også på at reducere faldet i lungefunktion, men det er med en relativ begrænset effekt set ud fra en helhedsbetragtning,” lyder det fra overlæge Anders Løkke, som mener, at fem ml/år må anses for at være ret beskedent. 

”Det er jo kun 50 ml på ti år, og hos en patient med en lungefunktion på fem liter er fem ml ikke meget. Omvendt skal vi huske, at studier som disse, typisk er lavet på ganske syge patienter med ødelagte lunger - og jo mere ødelagt lungevæv man har, des mindre er der tilbage at bremse udviklingen i. Samtidigt viser et tidligere studie, at lungefunktionen blandt dem, der ryger 30 eller flere cigaretter om dagen, falder 11 ml mere pr. år end hos personer, der aldrig har røget, mens de, der ryger mindre end fem cigaretter i gennemsnittet, har en nedgang i lungefunktion på otte ml, så generelt er det ikke de store effekter, vi kigger på, når man deler det ud på årsbasis. Alligevel kan medicinsk behandling næsten halvere et fald i lungefunktion hos storrygerne, så forskningen viser, at medicinsk behandling også har effekt i lungerne på de ret syge patienter,” understreger Anders Løkke. 

Rehabilitering og/eller hjemmetræning

I GOLDs fjerde kapitel er Tai Chi kommet på programmet, da et studie antyder, at det kan være godt for patientgruppen at praktisere denne træningsform.[3]

”Det er godt at have nogle alternativer til kommunernes rehabilitering, derfor er det et fint tiltag. For når vi kigger på rehabilitering af patienter med KOL, er det svært at finde tilstrækkeligt med eksperter og specialiserede hold herhjemme, ligesom det er vanskeligt at henvise alle patienter med behov, og af dem, der bliver henvist, vil en ret stor del falde fra kommunens holdtræning,” siger overlægen og peger samtidigt på, at rehabiliteringen som oftest består af træning, der er uvant for mange, og som ikke altid er interessant for den ældre del af befolkningen. 

”Når vi kigger på de få, der får en plads, ser vi, at en stor del falder fra af forskellige årsager – måske får deltagerne det værre, eller de har problemer med transporten til og fra træningen, der kan være mange forklaringer. Men fysisk bevægelse er vigtig for patientgruppen, og derfor er det essentielt at have et alternativ til rehabiliteringstræningen, som appellerer til målgruppen,” påpeger Løkke, der er tilhænger af hjemmetræning i alle afskygninger.

Overlægen har netop selv været med til at publicere en artikel i European Respiratory journal[4] om sangtræning, der blev holdt op imod standard rehabilitering i kommunen.

”Blandt patienter med KOL, der var henvist til rehabilitering i kommunen, trak vi lod om at deltage i almindelig rehabilitering eller i et sangtræningstilbud. Det viste sig, at grupperne fik det samme ud af henholdsvis sangtræning og rehabilitering, da vi efterfølgende kiggede på resultater fra deres gangtest. Derfor giver det god mening, at forskellige ting som eksempelvis Tai Chi inkluderes i GOLD rapporten, for det nytter ikke noget, at man har en guldstandard indenfor rehabilitering, hvis man ikke kan fastholde patienterne og samtidigt har for få ressourcer til at tilbyde alle med behov for rehabilitering en plads på et specialiseret hold.”

Lungekræft og årlige CT-scanninger

I GOLD 2022 bliver anbefaling om CT-scanninger i forbindelse med lungekræft også berørt[5]. I kapitel seks omtales lungekræft hos patientgruppen - en sygdom der oftere ses blandt patienter med KOL set i forhold til baggrundsbefolkningen - og her anbefales det blandt andet, at der foretages en årlig lav-dosis CT-scanning af de patienter med KOL, der har røget eller fortsat gør det.

”Jeg forestiller mig ikke, at man vil tilbyde screening til hele patientgruppen, men rettere vil etablere en form for casefinding, så patienter i høj risiko får lavet en CT-scanning. Det er også meget sandsynligt, at man i en nær fremtid i Danmark sætter et studie op og ser, hvad man får ud af at lave den form for scanninger, men jeg tror ikke, at årlige CT-scanninger bliver indført som standard for patienter med KOL lige med det første,” runder overlæge Anders Løkke af.

 

[1] https://goldcopd.org/wp-content/uploads/2021/11/GOLD-REPORT-2022-v1.1-22Nov2021_WMV.pdf, side 10.

[2] https://goldcopd.org/wp-content/uploads/2021/11/GOLD-REPORT-2022-v1.1-22Nov2021_WMV.pdf, side 47.

[3] https://goldcopd.org/wp-content/uploads/2021/11/GOLD-REPORT-2022-v1.1-22Nov2021_WMV.pdf, side 100.

[4] https://erj.ersjournals.com/content/early/2021/09/29/13993003.01142-2021.long

[5] https://goldcopd.org/wp-content/uploads/2021/11/GOLD-REPORT-2022-v1.1-22Nov2021_WMV.pdf, side 133.