Stem på en psykiater. For første gang i lægernes historie


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Dyb TMS hjælper mennesker med OCD markant

ECNP: For mennesker med OCD, der ikke reagerer på den traditionelle behandling, har forskere nu åbnet en vej frem. Et nyt forsøg har vist, at man ved at fokusere dyb magnetisk stimulation på et specifikt område i hjernen kan forbedre symptomerne ved OCD.

Resultaterne af forsøget blev præsenteret på European College of Neuropsychopharmacologys kongres i København 7.-10. september.

OCD behandles normalt med terapi og antidepressive lægemidler. Men mellem en tredjedel og halvdelen responderer ikke på behandlingen. Forskerne bag det nye studie forsøgte sig derfor med dyb TMS – transkraniel magnetstimulation – der som oftest bruges mod svær depression. På 11 centre rundt om i verden blev 99 patienter med OCD udvalgt til enten at blive behandlet med dyb TMS eller en placebobehandling. Det skete dagligt i et seks ugers forløb. Alle patienterne havde tidligere ikke reageret på antidepressiv behandling.

Andre forsker har før set på effekten af TMS ved OCD, men det særlige ved dette studie var, at deltagerne her forud for hver TMS-session bevidst blev provokeret fem minutter med hver deres særlige besættelse. Resultatet viste, at efter de seks uger fik 38 procent reduceret deres symptomer, mens det i placebo-gruppen var 11 procent. Reduktionen i symptomernes sværhedsgrad var på 30 procent.

Dyb TMS kan få stor betydning fremover

Hvis disse resultater kan bekræftes i yderligere studier, mener professor Jose M. Menchon fra universitetet i ​Barcelona, ​​Spanien, at TMS i fremtiden kan blive en etableret del af behandlingsstrategien og blive til stor nytte og glæde for mennesker med OCD:

”Det er et spændende studie, fordi det viser positive resultater ved hjælp af dyb transkraniel magnetisk stimulering. Indtil nu har de kliniske forsøg med TMS ved OCD været udført med ikke-dyb TMS, hvilket kan have begrænset virkningen, fordi magnetfeltet kun kan nå hjernebarken. Men dyb TMS kan nå de dybere hjerneområder, der kan have en mere kritisk betydning i forbindelse med OCD. Så disse resultater kan blive til stor gavn for fremtidig behandling.”

GINA laver online astma-akademi

Som noget nyt har Global Initiative for Asthma (GINA) lanceret et online undervisningsunivers GINA ACADEMY for læger, sygeplejersker, farmaceuter og andet sundhedspersonel, som vil lære mere om at behandle astma med afsæt i GINAs guidelines.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter