Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Forskning i psykisk sygdom skal opprioriteres

I en tid, hvor medarbejderne i psykiatrien har meget travlt, og der er pres på kapaciteten, er risikoen, at forskning og uddannelse rundt omkring bliver nedprioriteret. Derfor er der behov for tilførsel af ressourcer, så der bliver plads til mere forskning.

Det mener man i Danske Regioner, som med tretten nye anbefalinger sætter spot på behovet for mere forskning i psykisk sygdom.

”Rigtig mange danskere kæmper med psykisk sygdom, enten som patienter eller som pårørende. Derfor skal vi hele tiden undersøge, hvordan vi kan gøre behandlingen endnu bedre. Og her har ny forskning en afgørende rolle,” forklarer psykiatri- og socialudvalgsformand i Danske Regioner, Sophie Hæstorp Andersen.

Hun peger på, at det i dag kun er 3,5 procent af medarbejderne i psykiatrien, som har forskningsopgaver. Det tal vil hun have hævet. Men for at give flere lyst til at kaste sig over forskningen, skal det gøres mere attraktivt. Både for læger, psykologer, sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter og andre medarbejdere. Og her er korte stipendier, talentspor og flere delestillinger nogle af de redskaber, der skal mere i spil, siger hun.

Bedre samarbejde nødvendigt

En anden af anbefalingerne går på en bedre organisering af forskningen. F.eks. efter modellen på kræftområdet, hvor man med Danish Comprehensive Cancer Center har et fælles samlingspunkt for forskning og behandling af kræft. Og i Danske Regioner vil man nu undersøge muligheden for et tilsvarende landsdækkende samarbejde om forskning på psykiatriområdet.

”Psykiske lidelser er alvorlige folkesygdomme helt på linje med kræft, KOL og hjerteproblemer. Derfor skal vi også have samme høje ambitionsniveau for vores samarbejde om psykiatrisk forskning, som vi eksempelvis har på kræftområdet,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Samarbejdet skal dels medvirke til at udvælge og iværksætte flere tværregionale forskningsinitiativer, dels sikre at nye forskningsresultater hurtigere bliver udbredt til hele landet. Samarbejdet bør inkludere både regioner, kommuner, almen praksis, uddannelsesinstitutioner og patient- og pårørendeorganisationer. 

De 13 anbefalinger til en styrket forskning i psykiske sygdomme bygger oven på de enkelte regioners forskningsstrategier. Anbefalingerne vil indgå som en del af Danske Regioners indspark til en 10-årsplan for psykiatrien.