Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

For lidt søvn forbundet med teenagerdepression

Teenagere, der sover dårligt og for lidt, har øget risiko for mentale problemer senere i livet - især i form af depression, men også angst.

Det viser en ny undersøgelse fra University of Reading, og Goldsmiths og Flinders Universiteter, hvor forskere har analyseret svar fra 4.790 deltagere, der er blevet fulgt siden fødslen i 1991-1992.

Forskerne har spurgt ind til søvn og symptomer på depression eller angst med mellemrum fra deltagernes var 15 år indtil 24 år.

Forskerne spurgte deltagerne hvor længe de sov og om søvnkvaliteten - og resultaterne viste, at teenagere med depression både oplevede en dårlig søvnkvalitet og sov for lidt, mens teenagere med angst kun havde dårligere søvnkvalitet end de 4.658 uden mentale diagnoser.

"Denne seneste undersøgelse er endnu et bevis på, at der er en signifikant forbindelse mellem søvn og mentalt helbred for teenagere. Den fremhæver, at de unge, der har oplevet depression og angst, overvældende havde oplevet dårlig søvn i deres teenageår," siger dr. Faith Orchard, lektor i klinisk psykologi ved University of Reading.

"Det kan bemærkes, at forskellen i gennemsnitlig søvnmængde mellem dem, der oplevede depression sammenlignet med andre deltagere svarer til at falde i søvn 30 minutter senere hver nat."

Teenagerne blev bedt om at selvrapportere om søvnkvalitet og -mængde, og forskerne fandt, at kontrolgruppen af ​​teenagere i gennemsnit fik omkring otte timers søvn om natten på skoledage og lidt over ni og en halv timers søvn i weekenderne.

De depressive unge fik til gengæld mindre end syv og en halv times søvn på hverdage og lidt over ni timers søvn i weekenderne.

En forskel på tre en halv times søvn om ugen.

Forskerne bemærker, at selv om dataene var baseret på selvrapportering af søvn og derfor mindre nøjagtige, var omfanget af værre søvnkvalitet og søvnmængde stadig betydelig.

”Det vi kan konstatere er, at forholdet mellem søvn og mentalt helbred for teenagere er en dobbeltsporet vej. Samtidig med at dårligere søvnvaner er forbundet med værre mentalt helbred, betyder det også at en bedre og længere søvn kan have stor indflydelse på velbefindende hos unge med depression og angst," siger dr. Orchard.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter