Psykiatriens penge går til alt muligt andet


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Hver femte med ADHD lider af samlermani

ADHD synes at være forbundet med en markant øget tendens til samlermani - også kendt som hamstringforstyrrelse.

Det viser en engelsk undersøgelse, hvor forskere har sammenlignet voksne med og uden ADHD og konstateret, at cirka 20 procent af personerne med ADHD rapporterede klinisk signifikante niveauer af hamstring.

"Mange af os har ofte svært ved at bortskaffe nogle af vores ejendele. Personer med hamstringsforstyrrelser har samlet så mange ejendele, at deres hjem er overlæsset og rodet til, hvilket er årsag til betydelig nød og endda forringer deres evne til at arbejde og omgåes socialt," siger dr. Sharon Morein fra Anglia Ruskin University (ARU).

"Vi var opmærksomme på, at personer med hamstringsforstyrrelser har vanskeligheder med informationsbehandling og udøvende funktion, hvilket også gælder for personer med ADHD. Derfor ønskede vi at se på tendenser til hamstring hos mennesker, der kommer på en voksen ADHD-klinik."

Undersøgelsen involverede en række vurderinger, inklusive Clutter Image Rating Scale, hvor deltagerne blev præsenteret for en række forskellige fotografier af en stue, køkken og soveværelse og måtte vælge det billede, der bedst repræsenterer deres egne levevilkår.

Tidligere forskning i hamstring er hovedsageligt koncentreret om mennesker, der selv identificerer sig som samlere. Disse er overvejende kvindelige og i midten af ​​50'erne eller ældre.

Resultater fra denne nye forskning, der endnu ikke er blevet peer-reviewed, men i fredags blev præsenteret på British Academy's Virtual Summer Showcase, tyder på, at tendensen til signifikant klinisk hamstring er almindelig hos personer med ADHD uanset køn og alder og kan påvirke livskvaliteten og bidrage til depression og angst.

"Vores resultater antyder, at op til en ud af fem voksne, der søger hjælp mod ADHD, også kan have så store problemer med at hamstre, at det forringer deres hverdag. Personer, der hamstrede, var i gennemsnit i slutningen af ​​30'erne, og vi fandt intet forskel på køn," siger dr. Morein.

"Disse fund er utroligt vigtige for at hjælpe med at forbedre vores forståelse af hamstringsproblemer, fordi undersøgelsen har fremhævet en meget ung gruppe af hamstrere end tidligere forskning har været baseret på. Det stemmer også overens med muligheden for, at mange af de ældre hamstrere, vi har arbejdet med, kan have udiagnostiseret ADHD."

Berigtigelse

Medicinsk Tidsskrift bragte i april en artikel om, at DSAM satte faktaark om hjemmefødsler på pause. Artiklen indeholdt ukorrekte oplysninger om baggrunden for beslutningen. Det er således ikke korrekt, at Sundhedsstyrelsen i sit høringssvar til DSAM i december 2018 kaldte oplysningerne i udkastet ”forkerte og i direkte modstrid” med deres eget daværende og stadig ikke færdigreviderede udkast til retningslinjer. Medicinsk Tidsskrift beklager.

Peter Rossing efter ADA: Type 2-retningslinjer skal revideres igen

ADA: Nye lægemidler og ny evidens ændrer diabeteslandskabet hastigt, og det er allerede tid til igen at tage retningslinjerne for behandling af type 2-diabetes op til revision, vurderer professor Peter Rossing, der har været med til at lave de internationale og danske guidelines på området.

Ny ADA-EASD-konsensus rapport for type 1-diabetes på trapperne

ADA: Et uddrag af en konsensus rapport fra den amerikanske og europæiske diabetesassociation ADA og EASD blev fremlagt under ADA 2021 med bidrag fra dansk professor. Forfatterne bag efterlyser feedback fra deltagere på sessionen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo