Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Cannabis øger risiko for skizofreni

Mennesker, der misbruger cannabis, er i dag i større risiko end nogensinde for at udvikle skizofreni. Det viser ny dansk forskning, der føjer til den stigende evidens for en stærk sammenhæng mellem cannabismisbrug og skizofreni.

Studiet styrker hypotesen om, at cannabismisbrug kan føre til skizofreni og tyder på, at hash langt fra er harmløst, og at man ville kunne undgå mange tilfælde af skizofreni, hvis cannabismisbrug kunne stoppes, som forskerne anfører. Konkret viser studiet, at andelen af tilfælde af skizofreni forbundet med cannabismisbrug er steget op til fire gange i løbet af de sidste to årtier. Noget som forskerne peger på er forventeligt, givet at cannabis i denne periode er steget i brug og styrke. De fandt også en generel stigning i risikofaktoren for cannabismisbrug fra ca. to procent i 1972 til ca. otte procent siden 2010.

“Selvom resultaterne af studiet ikke i sig selv er bevis for årsagssammenhængen, så giver vores studie evidens for teorien om, at cannabis er en komponent i årsagerne til skizofreni,” skriver forskerne, der har seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, Carsten Hjorthøj, som førsteforfatter på studiet.

Analyserne i studiet er baseret på danske sundhedsregisterdata fra over syv mio. mennesker og omfattede perioden fra 1972 til 2016. I disse år blev det euforiserende stof THC i cannabis gradvist stærkere, samtidig med at flere brugte cannabis og flere blev diagnosticeret med skizofreni.

Et vigtigt led i debatten om legalisering

I kommentarer til studiet fra udenlandske forskere lyder det, bl.a. i en lederartikel i JAMA Psychiatry, hvor studiet netop er publiceret, at det er et vigtigt indspark i debatten om, hvor farligt cannabis er, og hvorvidt det skal legaliseres eller ej. For det første fordi det føjer sig til den tidligere evidens for mulige sammenhænge mellem hashbrug og skizofreni, med analyser, der indikerer en relativt stabil fire-foldig stigning i skizofrenirisiko som følge af cannabismisbrug. For det andet fordi de vurderer, at andelen af skizofrenitilfælde, der skyldes cannabismisbrug, er firedoblet i løbet af de seneste årtier (fra to til otte procent).

“Cannabismisbrug er ikke ansvarlig for de fleste skizofrenitilfælde, men det er ansvarlig for en ikke ubetydelig og stigende andel. Dette bør overvejes i diskussioner om legalisering og regulering af brug af hash,” hedder det i lederartiklen, som også vurderer, at resultaterne i studiet endda er konservativt estimerede.