Stærkt belastede patienter med depression og overvægt lades i stikken


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Mange stopper hurtigt med at tage deres ADHD-medicin

Op mod halvdelen, der får medicin mod ADHD, stopper med at tage medicinen inden for to år efter behandlingens start. Det gælder især dem, der også har en anden psykiatrisk diagnose.

Resultatet er fra et dansk studie foretaget under det nationale iPSYCH-projekt , hvor forskerne har indsamlet oplysninger fra 9.133 danskere diagnosticeret med ADHD siden 1995.

”Vi fandt ud af, at mennesker, der ud over ADHD også har anden psykiatrisk diagnose, for eksempel tics, angst, bipolar lidelse eller misbrug, i højere grad holder op med at tage deres centralstimulerende medicin eller skifter til en ikke-stimulerende ADHD-medicin,” fortæller forskeren bag studiet Isabell Brikell, Center for Registerforskning ved Aarhus Universitet.

Ifølge forskeren kan årsagen til at mange stopper med at tage deres medicin skyldes en højere risiko for bivirkninger eller lavere effekt af stimulanser hos patienterne med dobbeltdiagnoser. For eksempel kan stimulanser i sjældne tilfælde føre til tics, og den enkelte stopper derefter med sin medicin eller afprøver ikke-stimulanser.

Forskerne fandt også evidens for, at en højere genetisk risiko for skizofreni og bipolar lidelse er forbundet med en øget risiko for at stoppe med sin medicin.

”Det er væsentligt at forstå, hvorfor så mange holder op med at tage deres medicin, idet forskningen har vist, at medicinsk behandling har en positiv effekt på eksempelvis skolepræstationer, ligesom den giver en lavere risiko for ulykker og skader for personer med ADHD,” siger Isabell Brikell.

Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Psychiatry, og undersøgelsen er til dato den største af sin art. Lige nu er forskerne dog gået i gang med at analysere genetisk information om mere end 20.000 personer med ADHD, for at teste om undersøgelsens resultater kan bekræftes.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo