Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Millionstøtte til forskningsprojekt om borderline

Effekten af mentaliseringsbaseret psykoterapi i grupper af unge med borderline personlighedsforstyrrelser bliver nu genstand for forskning.

Den skal professor og forskningschef Erik Simonsen fra Psykiatrien i Region Sjælland stå for. Og hertil har han  modtaget 3,7 millioner kroner fra Trygfonden.

”Med projektet håber jeg, at vi kan være med til at sætte fokus på betydning af en tidlig behandlingsindsats overfor en ungegruppe, som i voksenlivet også har betydelig risiko for udvikling af en række andre alvorlige psykiatriske følgetilstande som depression og angststilstande,” siger Erik Simonsen, der har forskningsmæssig erfaring i tidlig opsporing af psykoser, hvor man viste, at den sociale prognose blev bedret markant gennem tidlig indsats.

Evnen til at mentalisere er vigtig

Mentaliseringsbaseret terapi er veldokumenteret hos voksne med borderline. I terapien har man fokus på arbejdet med at forstå sammenhænge mellem adfærd eller handlinger og mentale tilstande, såsom ønsker, behov og intentioner. Man arbejder med at øge patienternes evne til at forstå sammenhænge mellem egne mentale tilstande, såvel som forståelsen af andre. Evnen til at mentalisere er særlig vigtig for at kunne begå sig i sociale relationer, og forskning har vist, at særlig borderline-patienter har svært ved dette.

Projektet bliver gennemført som et lodtrækningsforsøg, hvor den ene gruppe vil modtage det sædvanlige behandlingstilbud, mens den anden gruppe vil gennemgå den nye behandlingsform. Alle patienter vil efterfølgende blive fulgt tre og 12 måneder efter afslutning på 40 ugers behandling.

Borderline patienter har generelt en dårlig prognose og en tredjedel ender på overførselsindkomster.