Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forbruget af morfin går amok

Op imod en halv million danskere fik i 2013 udskrevet mindst en recept på stærke smertestillende lægemidler.

Det er først og fremmest de praktiserende læger, der udskriver morfin og morfinlignende præparater. Tal fra Statens Serum Institut viser, at der er tale om en stigning på 43 procent siden 2000.

Tre førende smerteeksperter, som Politiken har talt med, kritiserer Sundhedsstyrelsen for ikke at gøre noget ved det store forbrug blandt danskerne.

En endnu ikke offentliggjort undersøgelse, som smerteprofessor og overlæge på Palliativ Forskningsenhed på Rigshospitalet, Per Sjøgren, står bag, viser, at mere en fem procent af alle danskere i 2013 regelmæssigt tog morfinpræparater.

Han mener, at det store forbrug burde få Sundhedsstyrelsen til at iværksætte en radikal indsats. Men styrelsen har intet gjort, siger både Per Sjøgren og flere andre førende specialister til Politiken.

Læs mere på politiken,dk

Tags: morfin, smerter

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter