Vi har fået en regering, som ikke tror på lægerne

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


16.000 migrænikere skal nu tale medicin med deres læge

Med virkning fra den 9. april 2018 ændrer Lægemiddelstyrelsen tilskuddet til nogle typer medicin mod migræne. 

I 2016 indløste ca. 16.000 danskere recept på migrænemedicin, som fra april næste år bliver omfattet af ændringer i tilskudsstatus. Det betyder, at de 16.000 migrænikere i samarbejde med deres læge i god tid skal tage stilling til den fremtidige behandling, og om de stadig kan få medicinen eller skal skifte til et billigere produkt.

Sumatriptan og zolmitriptan som stikpiller og næsespray er blandt de midler, som mister det generelle tilskud. De vil i stedet få det, som hedder generelt klausuleret tilskud, og det betyder, at lægen på recepten kan skrive ’tilskud’, hvis lægen skønner, at patienten ikke kan få almindelige tabletter på grund af kvalme og opkastning.

Klausulen er altså, at der skal være kvalme og opkastninger for at kunen få tilskud til de lægemidler.

Også sumtriptan som injektion får en klausul på – nemlig at man skal have klyngehovedpine.

Så er der en række midler, som helt mister tilskud. Det er:

  • alomtriptan, tabletter (f.eks. Almogran)
  • eletriptan, tabletter (f.eks. Relpax)
  • ergotamin + koffein, tabletter (Ergokoffin)
  • frovatriptan, tabletter (f.eks. Migard)
  • naratriptan, tabletter (f.eks. Naragran)
  • zolmitriptan smeltetabletter (f.eks. Zolmitriptan "Stada")

Hvis man er i behandling med den medicin, der fremover ikke har generelt tilskud, skal lægen sammen med patienten vurdere, om patienten kan skifte til en billigere medicin. Lægen kan søge om enkelttilskud, hvis der er en særlig grund til, at det ikke kan lade sig gøre. 

Lægemiddelstyrelsen har bedt apotekerne i de kommende måneder om at opfordre de berørte patienter til at tale med lægen om den fremtidige behandling, inden ændringerne træder i kraft den 9. april 2018.

Baggrunden

Baggrund for ændringen og Lægemiddelstyrelsens afgørelse er en blanding af økonomi og bivirkninger.

Nogle af de dyrere lægemiddelformer vil fremover have generelt klausuleret tilskud for at understøtte, at den kun bliver anvendt til de patienter, der ikke kan bruge de billigere lægemiddelformer. Derudover vil visse triptaner miste det generelle tilskud, fordi de er dyrere end andre triptaner, uden at de nødvendigvis er bedre for de fleste patienter. Ergotamin + koffein mister det generelle tilskud, fordi det stort set ingen plads har i behandlingen af migræne pga. alvorlige bivirkninger.

Ved afgørelsen har Lægemiddelstyrelsen fulgt anbefalingerne fra Medicintilskudsnævnet. Medicintilskudsnævnet anbefalede dog, at naratriptan bevarer generelt tilskud, men da prisen for naratriptan er steget markant, siden Medicintilskudsnævnet kom med sin anbefaling, har Lægemiddelstyrelsen truffet afgørelse om, at tilskudsstatus for naratriptan ændres fra generelt tilskud til ikke-generelt tilskud.

Berigtigelse

Medicinsk Tidsskrift bragte i april en artikel om, at DSAM satte faktaark om hjemmefødsler på pause. Artiklen indeholdt ukorrekte oplysninger om baggrunden for beslutningen. Det er således ikke korrekt, at Sundhedsstyrelsen i sit høringssvar til DSAM i december 2018 kaldte oplysningerne i udkastet ”forkerte og i direkte modstrid” med deres eget daværende og stadig ikke færdigreviderede udkast til retningslinjer. Medicinsk Tidsskrift beklager.

Peter Rossing efter ADA: Type 2-retningslinjer skal revideres igen

ADA: Nye lægemidler og ny evidens ændrer diabeteslandskabet hastigt, og det er allerede tid til igen at tage retningslinjerne for behandling af type 2-diabetes op til revision, vurderer professor Peter Rossing, der har været med til at lave de internationale og danske guidelines på området.

Ny ADA-EASD-konsensus rapport for type 1-diabetes på trapperne

ADA: Et uddrag af en konsensus rapport fra den amerikanske og europæiske diabetesassociation ADA og EASD blev fremlagt under ADA 2021 med bidrag fra dansk professor. Forfatterne bag efterlyser feedback fra deltagere på sessionen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo