Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

NICE: Medicinsk cannabis bør kun gives som led i et klinisk studie

Medicinsk cannabis bør kun gives i meget begrænset omfang, med mindre det sker som led i en klinisk studie. Det mener det engelske prioriteringsinstitut, NICE, der har sendt nye anbefalinger for behandling med medicinsk cannabis i høring.

Medicinsk cannabis kan ikke anbefales til alvorlig, behandlingsresistent epilepsi, det samme gælder det godkendte cannabislægemiddel Sativex til behandling af spasticitet hos patienter med multipel sclerose. Det fremgår af nye anbefalinger, som NICE har sendt i høring, efter at det engelske sundhedsvæsen NHS har gennemgået dokumentationen for effekten af medicinsk cannabis og det godkendte produkt Sativex.

På baggrund gennemgangen anbefaler NICE-agenturet i det hele taget, at man ikke anvender nogen form for medicinsk cannabis til behandling af spasticitet, med mindre det sker som led i et klinisk studie.

NHS’ gennemgang af litteraturen har vist, at der mangler dokumentation for både langtidssikkerhed og -effekt af medicinsk cannabis, og de britiske myndigheder anbefaler, at der sættes to kliniske studier op for at undersøge effekt og sikkerhed.

”Vi er godt klar over, at det vil skuffe nogle, at vi ikke har været i stand til at anbefale brugen af cannabis-baserede produkter mere bredt,” siger direktør for NICE’s Center for Guidelines Paul Chrisp i en pressemeddelelse fra NICE.

Ifølge de nye retningslinjer bør man desuden ikke anvende andre plantebaserede produkter end ren CBD-olie til at behandle kroniske smerter, fordi effekten af behandlingen er så lille, at det ikke matcher omkostningerne.

”Da vi begyndte arbejdet med den nye guideline, havde vi en bekymring for, at der manglede robust dokumentation for de fleste af de ikke-godkendte produkter, og derfor er det heller ikke overraskende for os, at NHS’ komite efter at have gennemgået al den tilgængelige data ikke har været i stand til at komme med mange positive anbefalinger om brugen af dem,” siger Paul Chrisp.

De nye anbefalinger, som blandt andet indeholder otte anbefalinger til fremtidig forskning i effekten af medicinsk cannabis på tværs af indikationerne, er i offentlig høring frem til 5. september.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter