Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Selv for unge kan det tage lang tid at blive rask igen fra COVID-19

Også for helt unge patienter uden underliggende sygdom og med et mildt forløb af COVID-19 kan sygdommen resultere i et længere forløb med vedvarende symptomer, viser en undersøgelse udført af den amerikanske sundhedsmyndighed, CDC.

”26 procent af unge mellem 18 og 35 år uden andre kroniske sygdomme, og 35 procent tidligere helt raske, yngre patienter var ikke vendt tilbage til deres normale sundhedstilstand i løbet af to-tre uger efter, at de var blevet testede positive,” lyder én af konklusionerne i det amerikanske studie, som består af 292 gennemførte tilfældigt udvalgte telefoninterviews med registrerede coronasmittede i 13 forskellige stater udført af forskere fra CDC fra midt i april til slutningen af juni i år. De interviewedes median alder var 42,5 år . 

”Offentlig information bør derfor målrettes til befolkningsgrupper, som ikke måtte opfatte COVID-19 sygdom som alvorlig eller langvaring – inklusiv unge og andre uden underliggende kroniske sygdomme” fastslår læge og ph.d. Mark W. Tenforde, som er førsteforfatter på artikel om undersøgelsen i Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Ifølge Mark W. Tenforde er langvarige symptomer og længerevarende sygdom almindeligt for patienter, som har været så syge, at de har været indlagte på hospital for alvorlig COVID-19. Men at følge mildere ramte patienters tilbagevenden til til at blive helt raske igen, finder han afgørende for på den måde at forstå det fulde spektrum af COVID-19 samt for at kunne skræddersy de offentlige sundhedsvæsners kommunikation, interventioner og politik. 

”Blandt 292 respondenter rapporterede 94 procent (274), at de oplevede et eller flere symptomer på testtidspunktet; 35 procent af disse symptomatiske respondenter rapporterede ikke at være vendt tilbage til deres sædvanlige sundhedstilstand på datoen for interviewet (median = 16 dage fra testdatoen), inklusive 26 procent blandt de 18-34 år, 32 procent bllandt de 35- 49 år og 47 procent blandt de i alderen ≥50 år, rapporterer Tenforde og fortsætter:

”Blandt respondenter, der rapporterede hoste, træthed eller åndenød på testtidspunktet, fortsatte henholdsvis 43 procent, 35 procent og 29 procent med at opleve disse symptomer på tidspunktet for interviewet," skriver Tenforde, som også påpeger, at syv procent af patienter blev indlagt på hospital efter, at de havde gennemført interviewet, hvilket vil sige mere end tre uger efter, at de var blevet testede positive, og hvor de nu i princippet skulle have været raske.

Ifølge undersøgelsen fortalte de 65 procent, som genvandt deres helbred i løbet af højest et par uger, at det skete mellem 5 og 12 dage fra den dag, de var blevet testede. Blandt de 35 procent, der ikke havde genvundet deres helbred efter to-tre uger udgjorde alder en forskel, idet det var 26 procent af de interviewede mellem 18 og 34 år, 32 procent mellem 35-49 år og 47 procent af dem, som var over 50 år, som fortsat var syge.