Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Praktiserende læger begynder at vaccinere på plejehjem efter jul

Sundhedsstyrelsens vaccinationsplan er klar. Det er ældre plejehjemsbeboere, som bliver nogle af de første danskere til at få covid-19 vaccinen. Sprøjterne med de eftertragtede dråber skal føres af de praktiserende læger.

Og det skal ske ude på plejehjemmene, så de ofte sårbare ældre ikke skal transportere sig hen på hospitalet eller til vaccinationscentre for at blive vaccineret.

Den første vaccine mod covid-19 er nu for alvor på vej til Danmark. Hvis Pfizer og BionTechs vaccine godkendes af EMA 23. december, forventes vaccinen klar til brug i Danmark mellem jul og nytår, sandsynligvis den 27. december. EU-Kommissionens præsident, Ursula von der Leyen siger i et tweet i dag, at vaccinationerne vil begynde i Europa den 27., 28. og 29. december.

Det vil dog ikke få Danmark til at holde igen med stikkene, hvis vaccinen skulle ske at lande tidligere end det, siger statsminister Mette Frederiksen:

"Selvom jeg er stor tilhænger af koordination på europæiske plan, så skal vaccinen køres ud og distribueres i det øjeblik, den rammer dansk jord," siger hun til TV2.

Og de personer, der står forrest, er personer, der er i allerstørst risiko - for eksempel beboere på plejehjem og ældre med meget svær sygdom. De vil blive prioritet sammen med udvalgt frontpersonale på blandt andet sygehuse og plejehjem.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har aftalt med regeringen, Danske Regioner og KL, at de praktiserende læger løser opgaven med at vaccinere alle plejehjemsbeboere som en del af første fase af den planlagte vaccinationsindsats mod covid-19.

PLO er netop nu ved at koordinere, hvilke læger der skal stå for vaccinationsindsatsen på hvilke plejecentre. Interessen blandt de praktiserende læger for at medvirke til dette er overvældende, siger Jørgen Skadborg, der er formand for PLO.

"Jeg regner med, at de praktiserende læger vil stå klar med meget kort varsel, så snart vaccinen er godkendt og klar til at blive taget i brug. Hvis vaccinerne er distribueret og klar til at blive taget i brug på en søndag eller en af helligdagene omkring juleaften, så tager vi også ud en af de dage, hvis det skal være,” siger Jørgen Skadborg.

Tager ud på plejehjemmene

Ifølge direktør i De Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jonatan Schloss, er der indgået en aftale om, at de praktiserende læger tager ud på plejehjemmene og vaccinerer.

“Beboerne på plejehjemmene er i langt overvejende grad ikke mobile, og det vil være meget besværligt at transportere dem til et sygehus langt væk. Det er en oplagt opgave for de praktiserende læger”, siger Jonatan Schloss.

Jonatan Schloss peger på, at mange plejehjem har tilknyttet faste plejehjemslæger, som kender beboerne godt.

“Når man er på plejehjem, fejler man jo typisk alt muligt mange ting, og så der er det rigtigt godt, at det er den læge, som kender patienten, som er til stede og står for vaccinationen. Så er der nogle plejehjem, som ikke har en plejehjemslæge, og der har vi så fra PLO’s side sagt, at vi finder nogle lokale læger, som kan klare det”, siger Jonatan Schloss.

Regionerne stiller bl.a. køle- og frysefaciliteter til rådighed for vaccinerne, når de ankommer. Det kommer til at ske f.eks. i regi af sygehusapotekerne og biobankerne.

Der er lagt op til, at det er regionerne, som også får ansvaret for at transportere vaccinen ud og for at koordinere og planlægge, hvornår de enkelte plejehjem står for tur. Det er en udfordring, da de første vacciner skal opbevares under nogle helt bestemte forhold (bl.a. skal de opbevares ved minus 70 grader og fås kun i flerdosis-ampuller), og når først de er blandet, er der ikke lang tid at løbe på, inden de skal bruges.

Vaccinationsplan er klar

Sundhedsstyrelsen har sendt besked ud til regioner, kommuner og praktiserende læger med planer for, hvordan første fase af vaccinationsindsatsen mod COVID-19 skal organiseres, og forberedelserne er i fuld gang alle steder.

”Det er jo en begrænset mængde vacciner, vi modtager i første omgang, og dem skal vi reservere til de allermest sårbare mennesker og til personalet, der arbejder med dem som for eksempel social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger,” forklarer Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen forventer ikke, at vaccinerne vil være godkendte til for eksempel gravide, ammende og børn, og derfor vil de grupper ikke blive tilbudt vaccination.