Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Hjernen hos overvægtige har et andet opioidsystem

Overvægt og fedme kan forbindes med ændringer i hjernens neurotransmittersystem. Det viser en ny undersøgelse foretaget af finske forskere.

Resultaterne, der er offentliggjort i ’Journal of Neuroscience’, viser, at hjernens opioidsystem forandres i takt med kropsvægten. Undersøgelsen er foretaget af forskere på Aalto Universitetet og Turku Universitetet.

Forskerne brugte PET scanninger for at undersøge forskellene på normalvægtige og fede personer, og de fandt, at fedme er forbundet med et betydeligt nedsat antal opiodreceptorer i hjernen.

Da hjernens opioidsystem er tæt forbundet med velvære, disponerer færre opioidreceptorer overvægtige til at overspise og derved at kompensere mod et nedsat velvære i deres system.

De analyserede det ændrede opioidsystem fordi de ønsker potentielt at finde nye farmakologiske behandlinger af fedme. Men det er endnu ikke afklaret, om den ændrede neurokemi i hjernen er en årsag eller konsekvens af fedmen.

Tags: fedme, neurotransmittere, opioidsystemet

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter