Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Positive langtidsvirkning af ’fedmeoperationer’ bekræftet

Et britisk studie har undersøgt langtidseffekterne af fedmeoperationer over en periode på fire år, og konklusionerne er: For svært overvægtige patienter er der væsentlige helbredsmæssige gevinster at hente, også længe efter operationen.

I studiet, der er gennemført af forskere fra London School of Hygiene & Tropical Medicine i samarbejde med forskere fra University College London samt The University College London Hospitals Bariatric Centre for Weight Management and Metabolic Surgery, har forskerne sammenlignet sundhedsdata som vægt, BMI og fedmerelateret sygdom hos 3.882 patienter, der har gennemført en fedmeoperation, med en lignende gruppe patienter, der ikke var opereret.

Forskerne kunne på baggrund af studiet blandt andet fastslå, at både de omfattende vægttab og de afledte positive helbredsmæssige effekter på type 2 diabetes og forhøjet blodtryk, i stort omfang blev opretholdt i mindst fire år efter bariatrisk operation.

Undersøgelsen har også været med til at give forsker-teamet en videnskabelig underbygget indikation af , hvilken type bariatrisk operation, der har den største effekt i forhold til vægttab: Det gennemsnitlige vægttab efter fire år var for gastric bypass 38 kilo, for gastric sleeve var det gennemsnitlige vægttab efter fire år 31 kilo, og endelig i gennemsnit 20 kilos vægttab for gastric banding-opererede.

Undersøgelsens er offentliggjort i PLOS Medicine.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter