Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Langtidsvirkende prævention mere sikkert

Fordelene ved langtidsvirkende præventionsmidler er større og giver et både bedre og mere sikkert sexliv.

Fordelene ved langtidsvirkende præventionsmidler er større og giver et både bedre og mere sikkert sexliv.

Det viser en ny amerikansk undersøgelse lavet af FHI 360, som er en velgørenhedsorganisation med det formål at forbedre livet på lokalt plan ved at integrere lokale løsninger.

I samarbejde med organistationen Planned Parenthood South Atlantic har lederen af undersøgelsen David Hubacher, PhD, bedt 916 kvinder mellem 18 og 29, om at vælge enten en kortvarig præventionsmetode som P-piller eller en længerevarende metode som P-stav og spiral.

Kvinder, der prøvede langtidsvirkende metoder (intrauterine enheder og subdermale implantater), selv om de egentlig foretrak p-piller eller injektioner, fandt de langtidsvirkende midler yderst tilfredsstillende.

Desuden viste undersøgelsen, der er er offentliggjort i American Journal of Obstetrics and Gynecology, at forsøget med de langtidsvirkende svangerskabsforebyggende midler forhindrede utilsigtet graviditet langt bedre end de korttidsvirkende metoder.

Langtidsvirkende prævention som spiraler og implantater under huden er kendt for at være mere effektive end korttidsvirkende præventionsformer som p-piller. Når de er indsat giver langtidsvirkende enheder mindst tre års uafbrudt beskyttelse mod graviditet og er mere end 99 procent effektive.

"Uplanlagte graviditeter og aborter er almindelige problemer i USA. I de seneste data fra 2011 opstod 2,8 millioner planlagte graviditeter, hvilket svarer til 45 procent af det samlede antal graviditeter det år desuden. Dertil kom, at 42 procent af de uplanlagte graviditeter endte i abort (i alt mere end en million indgreb). Og disse høje niveauer har ikke ændret sig meget siden midten af ​​1990'erne," forklarer David Hubacher.

"Hvis flere tog langtidsvirkende prævention kunne det afværge mange uplanlagte graviditeter og dermed reducere de medfølgende sundhedsrisici og andre negative konsekvenser."

Forskerne gennemførte et delvist lodtrækningsforsøg, hvor kvinder, der mødte op på en sundhedsklinik for at få p-piller, blev bedt om at deltage i forsøget. Nogle af kvinderne blev derefter bedt om at vælge en langtidsvirkende præventionsform.

Graviditet | okt 31, 2016

Præventionguide i praksis

Som læge skal du finde den rette prævention til den enkelte kvinde. Her kan du danne dig…

Deltagerne blev derefter fulgt i de næste 12 måneder for at se om de fik en uplanlagt graviditet. Forskere målte også kvindernes tilfredshed med produkterne. Et år efter havde kvinderne på de langtidsvirkende præventionsformer høje fortsættelsesfrekvenser og en høj tilfredshed (ca. 78 procent).

"Vores forskning fandt videnskabeligt belæg for, at typiske brugere af korttidsvirkende reversible prævention kan finde lagtidsvirkende prævention særdeles acceptabel," siger Dr. Hubacher.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter